EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto

Zvanična Budimpešta poziva na intenzivnu međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma i oštro osuđuje smrtonosni teroristički napad koji se krajem prošle nedelje dogodio u prepunoj koncertnoj dvorani “Krokus” u predgrađu Moskve, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na marginama foruma ATOMEKSPO 2024. koji se država na federalnoj teritoriji Sirijus na krajnjem jugu Rusije.

– Mađarska je bila šokirana snimkom napada u dvorani ‘Krokus’. Oštro osuđujemo nasilni terorizam i moramo mu se suprotstaviti na globalnom nivou. Očigledno je da je to globalni izazov i potrebna nam je međunarodna saradnja za tu borbu. Sve naše misli i molitve su upućene porodicama koje su izgubile svoje najmilije – rekao je Sijarto i izrazio nadu da se ovakav teroristički napada više nigde u svetu neće ponoviti, prenosi TASS.

Prema podacima ruskog istražnog komiteta, trenutni broj poginulih u napadu u dvorani Krokus je 137, ali bi, kako se upozorava, mogao da se poveća.

Rusko ministarstvo zdravstva saopštilo je da su u napadu terorista 182 osobe povređene.

Uhapšeno je 11 osumnjičenih za umešanost u ovaj teroristički napad, uključujući četvoricu naoružanih napadača koji su privedeni u Brjanskoj oblasti, jugozapadno od Moskve, dok su pokušavali da pobegnu preko granice u Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here