EPA/Andrej Čukić
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto

Optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji su neosnovane, to je u suprotnosti sa ekonomskim rastom. Evropski parlament, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, “mrzi” desničarsku vladu u zemlji, koja je protiv liberalnog mejnstrima, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

– Brisel trenutno ima političke primedbe na Mađarsku, jer je ovde već 12 godina na vlasti kozervativna, hrišćansko-demokratska vlada. Štaviše, mi smo uspešni. Uvek slušam optužbe da u Mađarskoj ima korupcije. Ako u zemlji postoji sistemska korupcija, privreda zemlje ne bi rasla. A bruto domaći proizvod države porastao je značajno i premašuje evropski prosek. Da postoji sistemska korupcija, toga ne bi bilo – rekao je Sijarto za francusku televiziju.

On je istakao da je Evropski parlament politička institucija koja donosi političke zaključke.

– Tamo je većina levičara, a oni mrze Mađarsku sa političkog stanovišta, jer istupamo protiv mejnstrima, ali smo svejedno uspešni. Ovo je odluka mađarskih državljana. Te zemlje (koje podržavaju mehanizam uslovnosti prema Mađarskoj) uvek govore o demokratiji, onda poštujte demokratiju! Mađarski građani su na izborima četiri puta uzastopno odlučili da žele to što mi sprovodimo – objasnio je ministar.

Evropska komisija je sredinom septembra predložila Savetu EU da prema Mađarskoj uvede mehanizam uslovnosti u budžetu EU kako bi se obezbedila zaštita budžeta EU i finansijskih interesa Evropske unije od kršenja principa vladavine prava u Mađarskoj.

1 COMMENT

  1. Nije problem u Mađarima, problem je u Briselu – licemerje i dvostruki standardi, uz korupciju (npr oko nabavke vakcina) i otimanje trećine sredstava za date projekte …mi to dobro vidimo sa strane, ali te probleme će morati da rešavaju unutar EU …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here