EPA
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Petar Sijarto rekao je danas da je ruski energetski gigant “Gasprom” pouzdan partner i da je ruska strana saopštila da će isporučiti sve ugovorene količine gasa Mađarskoj čak i u slučaju tehničkih problema sa severnim i zapadnim rutama isporuke.

– Po pitanju pozdanosti “Gasproma” moramo se osloniti na iskustvo. Do sada je “Gasprom” bio pouzdan prema Mađarskoj. Treba naglasiti da ugovorena količina svakodnevno stiže duž južne rute – istakao je Sijarto.

Sijarto je istakao da je ne treba računati na to da će “Gasprom” isključiti dovod i da Mađarska neće dobijati gas, mada je i to realna mogućnost.

Nešto ranije je Sijarto izjavio da je sa “Gaspromom” potpisan sporazum prema kojem od 1. septembra ide dodatnih 5,8 miliona metara kubnog gasa preko “Turskog toka” i Srbije.

Mađarska i “Gasprom” potpisali su u septembru prošle godine ugovore za isporuku 4,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje u narednih 15 godina od kojih 3,5 milijardi metara kubnih dolazi rutom kroz Srbiju, a milijardu iz Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here