EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarao je danas telefonom sa šefom kabineta predsednika Ukrajine Andrejem Jermakom, a tokom razgovora bilo je reči o odnosima između dve zemlje i očekivanom susretu u januaru.

Sijarto je tokom razgovora izjavio da Mađarska neće menjati stav u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, preneo je TASS.

“Kao što smo se dogovorili pre nekoliko nedelja, danas sam imao još jedan telefonski razgovor sa Andrejem Jermakom. Održavanje dijaloga na visokom nivou je veoma važno, jer nam daje nadu za poboljšanje naših odnosa, a mi smo zainteresovani da održimo najviši mogući nivo saradnje sa svim našim susedima”, napisao je Sijarto na društvenoj mreži.

On je istakao da Mađarska neće menjati svoju promirovnu poziciju i da očekuje sastanak u januaru, kada će se razgovarati o najhitnijim bilateralnim pitanjima.

Za razliku od skoro svih zemalja EU, Mađarska je od početka odbijala da isporučuje oružje Ukrajini i zalagala se za mirno rešavanje sukoba diplomatskim putem, navela je agencija.

Između Budimpešte i Kijeva i dalje postoje ozbiljne nesuglasice po pitanju prava mađarske manjine u Zakarpatskoj oblasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here