Youtube/RTK2
Sednica SB UN

Generalna skupština UN je 2. maja trebalo da se izjasni o rezoluciji o Srebrenici, ali je glasanje odloženo i neće biti pre 6. maja. To je potvrdio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, navodeći da tekst rezolucije ide na reviziju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su se u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke i prebrojavali glasove zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak.

Fali većina?

– Važno je nastaviti diplomatski rad, sve jedno kakav ishod glasanja bude.

Činimo više od realnog. Amerikanci i Nemci su radili kampanju protiv male Srbije, i to govori nešto. Skupili su se u Beču i napravili svoj štab, a kad bi to uradili da Srbija nije pravila dobar posao. To nešto govori i ponosan sam – rekao je Vučić.

Čini se, ističe poslanik Milovan Drecun, da oni koji su napravili nacrt rezolucije s namerom da bude usvojena na GS UN nemaju baš tako sigurnu većinu koja bi im garantovala da će biti usvojena i da im treba još vremena da razjasne njen sadržaj zemljama koje bi mogle da glasaju, ali se iz nekog razloga dvoume.

– Odlaganje glasanja je pokazalo da je srpska delegacija uradila dobar posao i predočila činjenice da u Srebrenici nije bilo genocida, već da je počinjen ratni zločin. Predstavljene su činjenice da bi usvajanjem rezolucije tenzije u BiH bile podignute do maksimuma između Bošnjaka i Srba i da je to put koji bi mogao da dovede do rastakanja BiH i stvori nova neprijateljstva – rekao je Milovan Drecun.

Borba se nastavlja

Vučić kaže da “na kraju možete izgubiti, ali je važno koliko ste se borili”.

– Vaše je da uradite svoj posao, da se borite za zemlju, da napravite sve što možete. Da je ovo rasprava oko Kosova bilo bi mnogo lakše za nas – rekao je Vučić i dodao da se pre povratka u Beograd sastao sa još nekoliko svetskih lidera, a da će i kad se vrati u Srbiju nastaviti sa razgovorima kako bi lidere širom sveta upoznao sa stavovima Srbije po pitanju rezolucije u Srebrenici. On je objasnio da su uz Srbiju mnoge države koje shvataju geopolitičku situaciju i najavio da će ambasador u SAD Marko Đurić i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić imati sastanak sa Organizacijom islamske konferencije.

– Deo međunarodne zajednice Srbiju proglašava faktorom destabilizacije kada god ona neće da prihvati nečije ucene, a jedini način je da Srbija bude dobra da se odrekne sebe, KiM i Republike Srpske. Kada god postoji nešto u regionu i nećete da prihvatite ucene, faktor ste destabilizacije. Kada god ste spremni da štitite interese svoga naroda, vi ste problem. Postao sam najveći problem samo zato što im ne dozvoljavam da Srbiju i Srbe gaze – rekao je predsednik.

Zgažena pravda

Vučić kaže da se rezolucijom za koju nema saglasnosti sva tri naroda u BiH, krši Dejtonski sporazum i to SAD znaju, pa su pustili Nemce da je guraju. Dodaje da mnogi, kako god glasali, znaju da to nema veze sa pravdom i međunarodnim pravom, već sa politikom i geopolitikom.

– Naše je da čuvamo svoje interese. Mnogo je lepše da budem najgori na svetu, nego da uradim nešto protiv Srbije. Ako bi odustali od toga da smo Srbi, od imena i prezimena, da se odreknemo KiM, RS i naše nezavisnosti i suverenosti, dobio bih tri Nobelove nagrade do sada – kazao je Vučić.

Ogorčenje i negodovanje

Učesnici međunarodne sednice o bezbednosti u Sankt Peterburgu zaključili su da je rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici, koju Nemačka promoviše u UN, izvrtanje činjenica – rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

– Cilj je pritisak na srpski narod koji vodi nezavisnu politiku bez obaziranja na Vašington i Brisel. Neverovatno je da inicijativa dolazi od Nemačke koja je u Drugom svetskom ratu istrebila desetine miliona ljudi i počinila nebrojene zločine protiv čovečnosti koji nemaju rok trajanja. Taj licemerni korak izazvao je ogorčenje i negodovanje – kaže on.

5 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!!!

    • sramte bilo jedn medju svojima kazes kako bre ti nije sramota da pises tako nesto to su neprijateli broj jedan srbiji ta EU sto ti pricas nanela nam toliko zla da i nasi unuci nemogu da zaborave sramota da neko se krije i pise

      • SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!

  2. Posle svake tišine dolazi jaka bura EU i SAD izmisliše širiti borbu na šest Fronta sa Srbijom posle SE 10 Maja ako ne uspe glasanje za Kosovo udaraju u EKONOMIJU sprema se udar Srbiji iz Crne Gore Hrvatske Makedonije Bugarske Slovenije i Albanije u Ekonomskom smislu jer znaju da je tu Srbija u staklenim nogama. Dok sa druge Strane razmotriĉe EU finansije Srbiji za 2024-2026 god Uveliko Sankcijama doslovca.
    Kako Bi oĉitali lekciju prkošenja jaĉima onda debelo košta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here