Pokloni mi cvet i reći ću ti ko si! Kaže se da nema žene na svetu koja ne voli cveće. Ovi šareni darovi prirode nose nepisane poruke.

Mogu da iskažu poštovanje i uliju nadu, kažu “izvini, volim te, bićeš bolje” lakše nego što se te reči prelome preko jezika. Cvetovi su glasnici za sve one neispričane priče. Crvena ruža je možda i najpoznatiji cvet koji s pravom nosi naziv kraljica. Oslikava strast, ljubav i daruje se onima pred kojim vam srce podrhtava i siđe u pete.

Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i prijateljstvo. Ruže boje lavande poručuju da je reč o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe divljenje. Postoji verovanje da kad žena pokloni muškarcu jednu crvenu ružu, onu mu na taj način iskazuje vernost.

Crvena lala takođe simboliše ljubav. Ljubičica simbolizuje prvu ljubav. Ovim nežnim cvećem se izražavaju iskrenost i privrženost. Orhideja je neobičan i poseban cvet. U drevnoj Kini orhideje su se često povezivale sa plodnošću i smatralo se da pomažu pri začeću. Zato se često poklanja budućim majkama. Ovaj estravagantan cvet može da bude i poruka u kojoj se opisuje želja za intimnošću. Orhideja se poklanja ambicioznima da bi imali uspeha u karijeri, ali i bolesnicima da se brže oporave.

Suncokret takođe ima nekoliko značenja. Oslikava obožavanje, zajedništvo i snagu. Može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, ovaj cvet označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta. Kaže se da kada se bivši partneri pojave u vašem životu, to vas taj isti život proverava da li ste još uvek glupi. Ali, kako se ponekad veze završe bez gorčine, ako želite da kažete nekadašnjem izabraniku da vam je ostao u lepom sećanju, darovaćete mu ruzmarin.

Buket plavih cvetića poznatijih pod imenom nezaboravak poklanjaju se dragim osobama i to kad se od njih rastajete. On nosi poruku, kako mu samo ime kaže, da se dve duše ne zaborave. Ikebane magnolije na dar poklanjaju se onima kojima se divite. One su simbol plemstva i važnih ljudi u vašem životu. Mnogi ne znaju da se ciklame daruju samo onda kada želite da poručite “zbogom”.

One su prikladne da se daruju kada osoba daje ostavku, napušta partnerski posao… U poslednje vreme saksija sa bosiljkom je čest poklon, pogotovo u doba slava. Domaćice s oduševljenjem posmatraju ovu biljku koja osim što im krasi prostor, može da posluži kao nezaobilazni začin u kuhinji. Ipak, malo ko zna čak iako daruje ili prima bosiljak, da on poručuje mržnju. Hortenzija se najčešće poklanja radi pomirenja nakon svađe ili nesuglasica. Ona je simbol bogatstva, obilja i istine.

Isceliteljska moć

Studije pokazuju da “šareni ukrasi” imaju moć da iscele. Oni koji su u bolničkoj postelji brže se oporavljaju ako u sobi imaju “poruke” dragih osoba u vidu buketa.

Različita tumačenja

Postoji nebrojano knjiga i rečnika koji obelodanjuju šta buketi poručuju. Jedna od poznatih je “Jezik cveća” koji govori o poklanjanju. Napisala ju je Henrijeta Damon još 1859. godine. Zanimljivo je da je kasnijih godina nastalo još knjiga, ali su neka sa istovetnim, a nekad totalno različitim tumačenjima buketa.