H. M. Vujičić
Ukras svečane trpeze

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, protoprezviter prof. dr Zoran Ranković ističe da je kod hrišćana običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja, i ispisuje pozdrav “Hristos vaskrse!”

– Po predanju, kao što Sveta Marija Magdalina bi prva, posle Bogomajke kojoj se vaskrsli Sin javio, koja je ugledala vaskrslog Gospoda Hrista, tako ona bi i prva blagovesnica vaskrsenja Njegovog. Po vaznesenju Gospodnjem ona proputova mnoge zemlje blagovesteći Hrista, kao i Sveti apostoli. Doputovavši u Rim, ona izađe pred ćesara Tiberija, i predajući mu jaje crveno obojeno, pozdravi ga rečima: “Hristos vaskrse!”. Vaskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob – ljusku, i izađe na svet – kao što je i Isus Hristos oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja, i simbolizuje božansku prirodu Hristovu; to je boja božanske ljubavi.

Kada je reč o lokalnim običajima, iguman manastira Prohor Pčinjski, arhimandrit Metodije kaže da su za vranjski i pčinjski kraj za Vaskrs vezani lepi običaji, a najlepši je darivanje jajima.

– Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Među najstarijim hrišćanskim običajima je farbanje jaja na Veliki petak kao spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo. Tradicija farbanja jaja kod nas traje od 16. veka.

Arhimandrit Metodije kaže da je običaj da kada svane Vaskrs domaćin sa svojom porodicom odlazi u crkvu na Svetu službu, posle koje se svi pozdravljaju sa Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse! i taj pozdrav se govori sve do Spasovdana.

– Kada se vrate kući svi se pomole i sedaju za svečanu trpezu na kojoj u sredini stoji korpa sa ofarbanim jajima. Pre bilo čega, na Vaskrs prvo treba pojesti kuvano jaje. Svi se međusobno kucaju jajima uz vaskršnji pozdrav. Svakog gosta treba darivati jajetom.

Čuvarkuća priziva blagostanje

Običaj je da domaćice prvo vaskršnje jaje koje se skuva i ofarba nazivaju čuvarkuća ili stražar ili stražnik zato što čuva ukućane od svake nevolje i donosi sreću i blagostanje. U nekim krajevima čuvarkuća se stavlja u vodu u kojoj su potopljeni bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na uskršnje jutro deca “pomiluju” crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje. Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se verovalo da štiti useve od grada i štetočina. Neko je baca i u reku, da odnese sva zla i nesreće…

Sutra – Simbolika Vaskrsa (4): Put pravde i blagočešća