Vesti
Boris Malagurski

Prikazivanjem filma kanadsko-srpskog režisera Borisa Malagurskog, simpozijumom sa uglednim gostima i okupljanjem na glavnom trgu austrijske prestonice Štefansplacu, 23. i 24. marta u glavnom gradu Austrije biće obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

U subotu, 23. marta u prostorijama Austrijskog saveza sindikata (OeGB Riverbox)
na adresi Johann Bohm Platz 1 (Donaumarina U2) sa početkom u 18 sati u prisustvu režisera Borisa Malagurskog biće prikazan njegov film “Težina lanaca” (prvi deo).

Reč je o dokumentarcu koji se bavi uzrocima raspada Jugoslavije, otcepljenju Kosova, ratovima na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, ulozi SAD, NATO I EU u procesu raspada Jugoslavije. Nakon prikazivanja filma publika će imati prilike da razgovara sa režiserom o filmu, kao i o bombardovanju.

U nedelju, 24. marta, na istoj lokaciji sa početkom u 13 sati biće održan simpozijum pod nazivom “20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?”. Na simpozijumu će učestvovati Germinal Civikov, bugarsko-holandski germanista i autor knjiga o ratu u Jugoslaviji i haškom sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića, koji je vođen u Hagu, Ivan Pernar poslanik u hrvatskom Saboru i kritičar EU I NATO, Slobodan Reljić, novinar, sociolog i bivši glavni i odgovorni urednik uglednog srpskog nedeljnika “Nin” i Kurt Grič, austrijski istoričar i autor knjige “Rat za Kosovo, istorija pozadine i posledice”.

Nakon izlaganja predviđena je podijumska diskusija sa Volfgangom Petričem, bivšim izaslanikom EU za Kosovo, glavnim pregovaračem na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu i bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i Hanesom Hofbauerom, izdavačem, publicistom i autorom brojnih knjiga o istočnoj Evropi i Balkanu.

U prostorijama Austrijskog saveza sindikata gde će se održavati ovaj dvodnevni skup u organizaciji Srpskog udruženja Prosvjeta biće postavljen “Zid plača” na kome će biti prikazane fotografije ruševina i žrtava bombardovanja. Nakon simpozijuma u nedelju u 18 sati biće organizovano okupljanje na Balhausplacu odakle će se ići do trga Štefansplac i završnog skupa na kome će se obratiti organizatori.

Simpozijum i komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja SRJ organizuju Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, srpska udruženja kao i brojne austirijske mirovne organizacije.

Imenovati prave krivce

David Štokinger iz Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti ističe da je 20 godina nakon NATO agresije protiv SRJ važnije nego ikada da se podseti na ta dešavanja i prekinu utemeljeni atributi “loših” i “dobrih” i označe se stvarni krivci.
– Pozivamo na simpozijum i skup sve ljude koji se protive imperijalističkim ratovima i koji se zalažu za mir i podržavaju austrijsku neutralnost – poručio je Štokinger, koji je sa brojnim mirovnim aktivistima i predstavnicima srpske zajednice demonstrirao u centru Beča 78 dana 1999. tokom bombardovanja SRJ.

Kalendar dešavanja

Subota 23. mart 2019, OeGB Riverbox, Johann Bohm Platz 1, 1020 (Zgrada Austrijskog saveza sindikata metro U2 stanica Donaumarina):
18.00 – prikazivanje filma “Težina lanaca” (prvi deo) u prisustvu autora Borisa Malagurskog;
Nedelja 24. mart 2019, OeGB Riverbox, Johann Bohm Platz 1, 1020 (Zgrada Austrijskog saveza sindikata metro U2 stanica Donaumarina):
13.00 – Simpozijum sa gostima iz Srbije, Austrije i Holandije;
15.30 – podijumska diskusija;
Komemorativna šetnja u centru Beča od Balhausplaca do Štefansplaca;
18.00 – okupljanje na Balhausplacu;
19.00 – završni skup na Štefansplacu (Stock im Eisen Platz)

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here