Đ. Janković
ISPUNILA SUPRUGOVU ŽELJU: Sabina Sakić

Da je živ, u petak, 13. oktobra, Sinan Sakić napunio bi 67 godina, a baš na taj dan njegova supruga Sabina otvorila je u Loznici svoj atelje i u okviru njega muzej posvećen uspomeni na legendarnog pevača. Čovek koji je svaku pesmu pevao iz srca i duše, koji se uvek potpuno davao kada bi uzeo mikrofon, koji je umeo da peva i plače istovremeno, dobio je, zahvaljujući supruzi u rodnom gradu kutak gde će biti čuvana uspomena na njega.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj prijatelja, Sinanovih nekadašnjih saradnika, lozničkih muzičara koji su ga pratili na nastupima širom sveta, onih koji su ga voleli i poštovali njegov rad. Sabina je bila zadovoljna jer je ispunila ono što je nagoveštavala više puta u poslednjih pola decenije koliko Sinana nema.

– On me je ubeđivao da otvorim svoj atelje, ali sam to stalno odlagala da bi se kada nas je, nažalost, napustio, zarekla da ću ispuniti njegovu želju, i to sam i učinila. Ovo je prostor u kome su Sinanove lične stvari, satovi, naočare, garderoba, brojne nagrade, zahvalnice, povelje, platinaste, zlatne i srebrne ploče, mnoštvo fotografija, samo deo onoga što je ostalo iza njega, a ima toga još mnogo. Svi koji žele da posete ovo mesto su dobrodošli, oni koji su voleli njega i njegovu muziku i danas slušaju Sinanove pesme – kazala je Sabina.

Na otvaranje nije bilo mnogo kolega, što zbog obaveza, zdravstvenih problema ili nekih drugih stvari, pa se nažalost nije pojavio niko iz ekipe Južnog vetra. Zato su došli Acko Nezirović, Miodrag Milutinović, glavni i odgovorni urednik Diskosa, izdavačke kuće za koju je Sinan objavio prvu ploču i još nekoliko albuma, koji je na poklon muzeju kao eksponate doneo omote nekih od izdanja pevača koji je bio izuzetno popularan i voljen. Iz Sarajeva je stigla Hanka Paldum, na veliku Sabininu radost.

– Imala sam obaveza, ali sam sve uradila da danas dođem i budem sa Sabinom u ovom značajnom danu, kada je otvorila prostor u kome će biti čuvana uspomena na našeg dragog Sinana. Sa njim nisam tako često nastupala, nismo se često družili, ali smo jedno drugom upućivali čestitke posle nekih uspeha. On je ovo zaslužio – kazala je Hanka.

LIČNE STVARI: Eksponati u muzeju

DRAGA GOŠĆA IZ SARAJEVA: Hanka Paldum i Sabina Sakić

Pesmi se davao maksimalno

Sinan je muzičku karijeru počeo 1978, a uporedo s pevanjem u početku je bio bubnjar. Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje se i danas pevaju, a bio je poseban jer se u pesmi davao maksimalno, pevao je s velikom emocijom i publika mu je verovala. Bio je jedan od pevača na čijim nastupima niko nije ostajao miran, igralo se, pevalo, plakalo, veselilo, a sve je postigao, iako nije imao veliku podršku medija tokom karijere. Otišao je prerano, 1. juna 2018, u 62. godini, a počiva u Loznici.

Sada u njegovom rodnom gradu oni koji su ga voleli i koji i danas slušaju njegove pesme, koje žive i posle njega, imaju mesto gde će biti čuvana uspomena na pevača posebnog izraza, onakvog kakav se retko rađa.