EPA/Ali Haider

Najveći teniser svih vremena naš Novak Đoković je i peti put postao najbolji sportista sveta. Nagrada “Laureus” mu je dodeljena na svečanosti u madridskoj palati Sibeles, gde su se okupile najveće sportske zvezde današnjice.

U najužem izboru za najboljeg na planeti 2023. našli su se fudbaler Mančester Sitija Erling Haland, svetski rekorder u skoku uvis Armand Duplantis, sprinter Noa Lajls, višestruki šampion Formule 1 Maks Ferstapen i prošlogodišnji pobednik Leo Mesi. Ali svi su bili svojevrsni dekor u još jednoj večeri za pamćenje i u slavu Noleta.

Taj osećaj nije nepoznat za našeg velikana. Prestižno priznanje je osvajao 2012, 2015, 2016. i 2019. Na vrhu večne liste izjednačio se sa nekada velikim rivalom Rodžerom Federerom. Jusein Bolt ima četiri, a po dva Tajger Vuds, Mihael Šumaher, Rafael Nadal i Lionel Mesi.

– Velika mi je čast što sam deo nečega što istinski ujedinjuje svet i mladim ljudima pokazuje da je sve moguće i da nije važno odakle ste i koje ste boje kože – rekao je Novak po prijemu nagrade, koju mu je uručio Tom Brejdi, legendarni NFL kvoterbek.

Nole se zahvalio i svom okruženju, koje mu je ogromna podrška.

– Tenis je pojedinačni sport, ali sve dugujemo porodicama i timovima. Šaljem poljubac supruzi, braći, saradnicima, oni su najzaslužnji za moje uspehe.

Đoković će 22. maja napuniti 37 godina i po parametrima profesionalnog sporta odavno je veteran. Prethodna 2023. bila mu je jedna od najuspešnijih u karijeri. Osvojio je po tri grend slema i mastersa i Završni turnir. Noletov “brojač” trenutno je na 24 grend slema i 422 nedelje na prvom mestu ATP liste i u obe kategorije je rekorder. Pred njim je još jedna izazovna godina, a kruna će biti Olimpijske igre. Najsjajnije odličje na OI je jedina “recka” koja mu nedostaje u bogatoj riznici.

– Moj glavni cilj je zlato u Parizu – ne krije metu broj jedan u 2024.

Ako su u “gradu svetlosti” popne na najviše postolje, ne treba sumnjati da će naći nove motive, nešto što će i dalje da ga gura ka narednim podvizima. Noletova borba odavno nije samo sa protivnicima, možda više od svega, jeste bitka sa samim sobom i pomeranjem sopstvenih granica.

– I dalje se trudim da osvajam slemove, da budem kandidat za vrh svetske liste i ispisujem istoriju. Dobro se osećam, želim da nastavim i vidim koliko daleko mogu da stignem – poručio je Novak nedavno.

Toliko je puta dokazao da u ove reči ne treba sumnjati. Srpski navijači žele isto što i Novak, da u Parizu osvoji jedino što mu fali, pa da uz suze otpevamo Bože pravde u slavu veličanstvene karijere jednog od najvećih sportista ikada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here