pixabay.com

Singapurski regulatori odobrili su komercijalnu upotrebu mesa uzgojenog u laboratoriji. Ovo meso inače ponekad nosi i prefiks “čisto”, zato što radi njegove proizvodnje nije žrtvovana nijedna životinja.

Singapur je postao prva zemlja u svetu koja je odobrila proizvod američkog start-apa Eat Just to sell – meso iz laboratorije. Pomenuti start-ap je pratio gastronomske trendove i uočio da sve više ljudi traži alternative za meso, iz ekoloških, humanih ili zdravstvenih razloga. Upravo zato je razvio pileće meso u laboratoriji, pomoću ćelija uzetih iz kokošaka, koje, kako navodi, tom prilikom nisu povređene.

Proces proizvodnje ide ovako – po uzimanju kokošjih ćelija one se transportuju u posebne bioreaktore gde se dalje uzgajaju. Tamo ih hrane mešavinom proteina, amino-kiselina, minerala, šećera, soli i ostalih nutrijenata. Kako njihov broj raste stvara se meso.

Zvuči jednostavno, ali zapravo je u pitanju kompleksno tehnološko rešenje. Ono bi pomenutom startapu moglo doneti značajan profit budući da prema podacima Barclays-a tržište alternative za meso u narednoj deceniji može narasti na 140 milijardi dolara, što je 10 odsto vrednosti trenutnog tržišta mesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here