A.Čukić
Siniša Kovačević

Iza Narodnog pozorišta u Beogradu je teška godina zbog koronavirusa, ali za novu sezonu upravnica Ivana Vujić ima velike planove.

Upravni odbor nacionalnog teatra doneo je predlog rada za 2021, u kojoj se očekuje nekoliko velikih premijera u Drami, Operi i Baletu.

Nova direktorka Drame Molina Fotez Udovički planira da postavi više od deset premijera, a najzanimljiviji su naslovi “Godina vrana” Siniše Kovačevića i “Rat i mir” Lava Tolstoja, koji treba da rade Boris Liješević i Fedor Šili. Na Velikoj sceni u planu je da režira i Tatjana Mandić Rigonat, ali zasad nije odlučeno hoće li to biti delo “Madam Bovari” ili neki domaći klasik. Egon Savin će raditi “Vuke i ovce” od Ostrovskog.

Siniša Kovačević se posle skoro dve decenije vraća da radi predstavu u Narodnom pozorištu, a prema predlogu za nju je predviđen budžet od 6,4 miliona dinara, dok ce za honorare reditelju i piscu otići do dva miliona dinara. Kovačević će režirati praizvedbu svoje drame “Godine vrana” (prethodni naslov “Učiteljica”). Po ovoj drami napisao je i istoimeni roman.

– Kovačevićev komad događa se u dve poslednje godine Velikog rata u Beogradu tokom austrijske okupacije i u prvo vreme slobode. Kroz sudbinu ugledne beogradske porodice Rajić ispričana je priča i o zemlji, i o vremenu u kome su vrane napastvovale ovaj grad toliko da je čitavo nebo nad njim bilo crno. To vreme Velikog rata bilo je i vreme velikog straha, velike hrabrosti, velikih izdaja, velike odanosti, velikih ponora, velikih uzleta, velike mržnje i velike ljubavi, kaže nam Kovačević u svojoj drami. U izvanredno sklopljenoj priči, što je odlika svih Sinišinih drama, pisac obrađuje i likove drame kojima potvrđuje staru Heraklitovu izreku da je karakter čoveku sudbina, i ti likovi su pravi kreativni izazov za dobre glumce u ansamblu – navodi se u predlogu rada za narednu godinu. Premijera se očekuje na jesen 2021. godine.

Nova direktorka Drame, pored Kovačevića, vraća na repertoar i “Kir Janju”. Nakon kultne predstave, koja se u Narodnom pozorištu igrala više od dve decenije s Predragom Ejdusom u naslovnoj ulozi i u režiji Egona Savina, vreme je za novo čitanje u novom vremenu, u režiji Milana Neškovića. Premijera je planirana tek za sezonu 2021/22.

Opera i Balet: Od Verdija do “Snežane i sedam patuljaka”

U 2021. godini navršava se 120 godina od smrti Đuzepea Verdija, najvećeg italijanskog kompozitora belkanta. Nekoliko njegovih dela biće obnovljeno, kao i rad na komadu “Simon Bokanegra”. Događaj naredne godine biće premijera opere “Kapuleti i Monteki”. Za najmlađu publiku sprema se komad “Snežana i sedam patuljaka”. I Balet u planu rada ima čak sedam premijera. Trenutno je u toku rad na baletu “Mikelanđelo”, a za naredni period, to jest već u oktobru, obnova “Žizele”. Poziv da radi ovaj komad dobila je Nina Ananijašvili, prvakinja Boljšog teatra i Metropolitena u Njujorku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here