EPA/Andy Rain

Nakon ovog incidenta, mnogi su se zapitali kako postupiti u slučaju kada vam se desi ovakva situacija.

Nedavno je u Hrvatskoj došlo do nezgode na benzinskoj pumpi u Primoštenu, gde je pogrešno uskladišteno gorivo, što je rezultiralo time da je nekoliko desetina vozača umesto benzina sipalo dizel u svoja vozila.

Iako nije česta pojava da se benzinsko i dizel gorivo pomešaju, osim u neobičnim okolnostima poput ove, važno je znati šta učiniti ako se to ipak dogodi. Prvo pravilo je da nikako ne pokrećete motor nakon što ste sipali pogrešno gorivo. Umesto toga, trebate odmah odšlepati vozilo do automehaničara ili pozvati servis koji će isprazniti rezervoar, ispumpati dizel, očistiti sve sisteme i zameniti filtere.

Brzina reakcije je ključna, jer čak i ako ne vozite automobil nakon sipanja pogrešnog goriva, dizel može i dalje prouzrokovati oštećenja u sistemu goriva, motoru i mlaznici, što može rezultirati popravkom koja može koštati nekoliko stotina evra.

1 COMMENT

  1. Pomesati goriva u auto u ova stresna vremena desava se cesto. Ako u disel sipate benzin nije to tako opasno ako; niste probali da palite, tank od 50l. isisal oko 40l. i sipi diesel toliko. Kod hladnih zima na pumpama se prodaje zimski diesel mesan sa benzinom. Kod benzica sav disel i sve filtere zameniti. Do desetak km. vositi oprezno. Pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here