EPA/Toms Kalnins

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država biće spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze odgovarajuću želju, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

– Radila sam u pet američkih administracija i uvek su govorili Finskoj i Švedskoj: ‘Kad god poželite da razgovarate sa nama o vašem članstvu u Alijansi mi smo spremni za to’ – rekla je Nulandova.

Pritom je dodala da će i te dve zemlje, kao i bilo koja druga država koja izrazi želju da se pridruži Alijansi, „biti ocenjivane prema visokim standardima“ NATO-a.

– Očigledno je da su (Finska i Švedska) odavno formirale stabilne demokratije, tako da bi taj razgovor bio malo drugačiji nego sa zemljama koje su u stanju prelaska na demokratski sistem i imaju ozbiljne probleme sa korupcijom, ekonomskim reformama, stabilnošću demokratije – prokomentarisala je zamenica.

Švedska i Finska nisu članice NATO-a i sarađuju sa Alijansom kao partnerske države.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here