EPA/Erdem Sahin
Rat u Siriji traje nesmanjenom žestinom

SAD kontrolišu sva naftna polja na severoistoku Sirije, oslobađanje tih naftnih bušotina od američke okupacije doprineće obnavljanju sirijske ekonomije, izjavio je ambasador Sirije u Rusiji Rijad Hadad za televiziju „Rusija 24“.

– Amerikanci se sada zaista nalaze na severoistoku zemlje i kontrolišu sva naftna polja, oni prosto kradu našu naftu. Ako uspemo da oslobodimo te objekte od američke okupacije, to će zasigurno odigrati veliku ulogu u obnavljanju naše ekonomije – rekao je ambasador.

Nedavno je o tome govorio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je optužio SAD da bez ikakvog stida krade naftu iz Sirije, ujedno i sankcijama brane Siriji da kupuje ovaj energent za svoje potrebe.

Zapad veštački stvorio problem sa Kurdima u Siriji

Problem sa Kurdima u Siriji su veštački stvorili Zapad i Amerika i on se nastavlja da se podgreva, rekao je ambasador.

– Ja u suštini ne vidim u Siriji nikakav poseban problem sa njima, o kome se tako mnogo govori. Taj problem je stvoren na veštački način zahvaljujući zapadnim zemljama i Americi. Kurdi su sastavni deo našeg naroda. Svi narodi i sve etničke grupe koje žive na teritoriji Sirije jednake su pred našim zakonom, tako da ne vidim neki poseban problem – izjavio je ambasador.

Turska ne poštuje sporazume

Govoreći o sporazumima iz Astane i Sočija, Hadad je istakao da ih Turska ne poštuje, te je Sirija primorana da se sama bori protiv terorista uz pomoć saveznika.

– Danas vidimo da teroristi ignorišu te sporazume. Oni napadaju položaje sirijske i ruske vojske, takođe u bazu Hmejmim, a Turska, kao država-garant astanskog procesa ne poštuje te sporazume. Što se tiče sporazuma iz Sočija, prošlo je već godinu i po dana a Turska još uvek nije razdvojila teroriste i takozvanu mirnu opoziciju. Turska je takođe trebalo da oslobodi trase M4 i M5 između Damaska i Alepa i Latakije, ali ništa od toga nije učinjeno – istakao je ambasador.

On je dodao da je Sirija uz pomoć saveznika uspela da oslobodi oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije u tim delovima zemlje.

Sporazum Putina i Erdogana može biti dobar za Siriju

Međutim, sirijski ambasador je ocenio da se sporazum Rusije i Turske ipak može pozitivno odraziti na situaciju u Siriji.

– Što se tiče protokola (zaključenog između Rusije i Turske), nama u Siriji je jasno da on sigurno može imati pozitivan uticaj na situaciju u Siriji, na stanovništvo zemlje, kao što je rekao naš predsednik Bašar el Asad u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom odmah nakon potpisivanja sporazuma – istakao je ambasador.

Sirija zahvalna za pomoć u borbi protiv terorizma

Hadad je u inervjuu takođe rekao da je Sirija zahvalna Rusiji, Iranu, Kini i drugim zemljama na pomoći u borbi protiv terorizma.

– Međunarodna zajednica mora da podrži našu zemlju u borbi protiv terorizma. Oni moraju da se saosećaju sa našim narodom. Pre svega zahvaljujemo vašoj zemlji, Rusiji, ali i Iranu, Kini i drugim zemljama – zaključio je ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here