Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Između ruskih i američkih vojnika u Siriji nije se dogodilo “ništa ozbiljno ili opasno”, izjavio je specijalni predstavnik SAD Džejms Džefri, komentarišući navode turskih i američkih medija o tome da su američki vojnici blokirali ruski konvoj u blizini grada Rmelana.

Govoreći o incidentu, Džefri je naveo da se ruske i američke snage nalaze veoma blizu jedne drugima na severoistoku Sirije, na osnovu ranije postignutog dogovora Moskve i Ankare.

Prema njegovim rečima – u toj oblasti nema “detaljnih pravila za sprečavanje sukoba na kopnu i nisu utvrđene linije koje ljudi ne smeju da prelaze bez dozvole”.

– Tamo prolazi mnogo patrola. Manji broj tih patrola je doveo do neznatnih incidenata. Ništa ozbiljno, ništa opasno. Sve je rešeno vojnim kanalima – rekao je specijalni predstavnik Stejt departmenta SAD.

Diplomata je, takođe, podsetio da postoji mehanizam za sprečavanje incidenata između Rusije i SAD, koji je na snazi već nekoliko godina.

– On, pre svega, obuhvata operacije u vazduhu. Bilo je problema na kopnu u Manbidžu, pre oko 14 meseci, nakon što su Rusi napredovali ka jugoistoku. Nije sve rešavano vojnim kanalima – izjavio je Džefri.

On je, takođe, naglasio da Rusija i SAD naglašavaju važnost funkcionisanja takvog mehanizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here