“Siromašne zemlje pogodno tlo za trgovinu ljudima“

0

U prvih šest meseci 2014. godine identifikovano je čak 86 žrtava (Foto: Arhiva)
 

U saopšternju povodom obeležavanja 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ombudsman je naveo da je prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u prvih šest meseci 2014. godine u Srbiji identifikovano čak 86 žrtava.

 

Ombudsman je upozorio i da su u Srbiji primećeni i slučajevi "prevarenih" građana koji su zaposlenje tražili u inostranstvu, kao i razni oblici radne eksploatacije i zloupotrebe sezonskog i probnog rada.

 

U saopštenju se podseća i na istraživanje "Dečje prosjačenje u Vojvodini", koje je ombudsman sproveo tokom 2011. godine, a koje je pokazalo da u Srbiji ne postoje zakoni koji bi sistemski zaštitili decu koja se bave prosjačenjem.

 

Kao rezultat ovog projekta, upućena je preporuka nadležnim organima da se uspostavi sistem evidentiranja te dece, razrade postupci prepoznavanja, zbrinjavanja i njihovog praćenja.

 

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovljen je u novembru 2013. godine, kako bi se pažnja javnosti fokusirala na jedan od najrasprostranjenijih i najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here