Šišatovac: Manastir u kojem se lečio Nikola Tesla (VIDEO)

0
pixabay.com
Nikola Tesla (Foto: Ilustracija)

Fruškogorski manastir Šišatovac se nalazi u blizini istoimenog naselja i izvora potočića Remete. U početku se manastir zvao Remetica ili Remetski manastir.

Sam postanak ovog manastira, posvećenog svetom Nikoli, vezan je za monahe iz Žiče, koji su u 16. veku došli na prostor Srema i na ruševinama starije pravoslavne crkve svetog Nikole podignut je manastir..

Manastir Šišatovac

Ne zna se tačna godina kad je iguman Teofil sa monasima iz Žiče stigao i osnovao manastir, ali ime Šišatovac sigurno nosi od polovine 16. veka.

Manastir je imao veoma bogatu istoriju, u njemu je sahranjen srpski despot Stefan Štiljanović koji je i kanonizovan.

Njegove mošti su ovde stigle najverovatnije 1543. godine iz mesta Šikloš u Baranji, na granici Mađarske sa današnjom Republikom Hrvatskom.

Manastir je bio darivan i od Vuka Isakoviča (glavnog junaka Seoba Miloša Crnjanskog), njegovog brata Trifuna, a bio je čuven i po manastirskoj biblioteci. Oslikao ga je čuveni ikonopisac iz Čalme, kod Sremske Mitrovice, Grigorije Davidović Obšić.

U 19.veku u manastiru je boravio Vuk Karadžić i tu slušao i zapisivao pesme guslara Filipa Višnjića i Tešana Podrugovića, a ovde je bio i arhimandrit Lukijan.

U manastiru se od kolere lečio i Nikola Tesla, a sin njegove sestre Angeline, doktor prava i bogoslovije Petronije Trbojević, je ovde sahranjen gde je službovao kao arhimandrit za života.

Manastir je preživeo požar 1849. godine,ali je mnogo gore postradao u Drugom svetskom ratu.

Danas manastirski kompleks čine obnovljena crkva hram Rođenja presvete Bogorodice, jedna zgrada nedavno izgrađenog konaka, jugoistočno od crkve i kamena kapela svetih apostola Petra i Pavla.

Skoro je obnovljen i monumentalna manastirska kapija. Izgradnja istočnog konaka je završena.

Posle 72 godine, 6. avgusta 2016. u zvonik su postavljena tri zvona, ukupne težine 950 kilograma.

Izvor:
Vestionline, infosrem

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here