pixabay.com

Natpis iznad šanka je jasan – svaki razgovor o virusu korona i svemu u vezi sa njim strogo je zabranjen.

Menadžerka malenog bara u rimskom predgrađu svojim gostima želi da omogući predah od globalne pandemije i uživanje u kafi.

– Već mesecima se govori samo o tome pa smo mi odlučili da razvedrimo atmosferu – kaže Kristina Matioli, menadžerka bara koji se prikladno zove “Feeling”.

Italija je bila prva evropska zemlja pogođena pandemijom i pretrpela je najduži i najstroži karantin. Nakon nekoliko ugodnih letnjih nedelja, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime.

– Nije to stanje poricanja ili nerazumevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo da predahnemo – rekla je Matioli.

Većina gostiju pozitivno je reagovala na zabranu. “Siti smo Covida, ne možemo to više da podnesemo, gde god idemo samo o tome razgovaraju. Srećna sam da mogu da razgovaram o bilo čemu drugom – kaže jedna redovna gošća kafića.

Virus korona je, ipak, i tamo prisutan. Sredstva za dezinfekciju su na stolovima, a maske nose svi koji ne jedu ili ne piju. Bar mora da se zatvori u 18 časova po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa.

Matioli je čak onima manje maštovitima na zidovima navela ponudu tema za razgovor, od istorije do kulture.

A šta ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu?

– Nema sankcija, ali pokažem im natpis – smeje se 35-godišnja Matioli.

I čini se da ima uspeha. Počeli su da joj dolaze novi gosti koji su čuli za bar u kojem se ne razgovara o koroni.

– Vlasnik kafića u Trentinu, na severu Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje – dodaje s ponosom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here