EPA-EFE/ANDREI STASEVICH
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se njegova država suočava sa ozbiljnim događajima koji se mogu uporediti sa raspadom SSSR.

– Nalazimo se u veoma ozbiljnom i prelomnom periodu, ne samo naša država, već i ceo beloruski narod. Ovakvih momenata u istoriji naše države, dok smo bili u sastavu SSSR i kao nezavisna Belorusija, nije bilo mnogo. Savremeni period se može uporediti sa raspadom SSSR i njegovim posledicama – rekao je Lukašenko, govoreći na Opštebeloruskom narodnom saboru.

On je uporedio današnji period sa prvim Opštebeloruskim narodnim saborom koji je održan 19-20. oktobra 1996. godine.

– Razlika je samo u tome što je tada bilo potpuno beznađe. Nije bilo države, ničega. Prelomni momenat, haos u glavi ljudi – naglasio je on.

Predsednik je naglasio da je Belorusija bila pod žestokim napadom spolja.

– Oslanjajući se na određene unutrašnje snage – koliko ih je bilo sami sudite, neću o tome govoriti – bio je preduzet pokušaj, ne obojene revolucije, već pobune po principu „blickriga“. Moramo da se odupremo kako god znamo, 2021. godina će biti odlučujuća – naglasio je on.

Pored toga, Lukašenko je siguran da protivnici vlasti republike se zalažu za izlazak iz saveza sa Rusijom i ODKB.

Prema rečima Lukašenka, protesti opozicije koji su počeli nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine bili su pokušaj meteža. On je naveo program koji, po njegovim podacima, namerava da realizuje opozicija.

– U političkoj sferi – izlazak iz Saveza da Rusijom, Evroazijskog saveza, Carinskog saveza i drugih integracionih organizacija, gde dominira Rusija. U vojnoj sferi – izlazak iz ODKB – zaključio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime