EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Članstvo Ukrajine u NATO-u nosi opasnost od velike eskalacije na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Obratili smo pažnju na izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je juče boravio u Donbasu, o tome da bi stupanje zemlje u NATO navodno dovelo do okončanja sukoba u regionu. Hipotetičko članstvo u Alijansi, uprkos očekivanjima Kijeva, ne samo da neće doneti mir u Ukrajinu, nego će, naprotiv, dovesti do velike eskalacije situacije na jugoistoku, i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost – konstatovala je Zaharova.

Kako je dodala, Kijev živi u iluziji da će rešiti sukob u Donbasu vojnim putem, koncentriše snage i sredstva na kontakt-liniji.

– Pažljivo pratimo situaciju u Donbasu. Nažalost, situacija je tamo i dalje teška, teži da se pogorša. Razlog za to je ratoborno raspoloženje Kijeva koji i dalje živi u iluziji po pitanju mogućnosti rešenja sukoba na jugoistoku zemlje uz upotrebu sile – dodala je ona.

Takođe je istakla da se u ukrajinskim medijima „širi histerija o mitskoj ruskoj pretnji i planovima Moskve da gotovo sutra napadne Ukrajinu“.

– Sve to se odvija uglavnom na predlog zapadnih pokrovitelja, uz otvorenu javnu podršku – precizirala je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Donbas, gde je obišao položaje ukrajinske vojske. On je istakao da je situacija u tom regionu napeta.

Ranije danas šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime