EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Kosovska policija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas, na sastanku sa ambasadorom Kine Li Mingom, da je situacija na KiM više nego ozbiljna i da je neophodno da što pre dođe do deeskalacije tako što će se, kako je rekao, pripadnici kosovske policije povući sa severa, a Kfor preuzeti zaštitu Srba.

“Potrebno je da se obe strane što pre vrate dijalogu, kao i da se odmah formira Zajednica srpskih opština, koja bi bila garant kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti onemogućavaju više od deset godina”, rekao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je ambasadora Kine upoznao sa aktuelnom situacijom u pokrajini i ukazao mu na opredeljenost Beograda za dijalog, kao i težnjama da sačuva mir i stabilnost uprkos brojnim eskalatornim potezima Prištine.

Podvukao je da su nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije postali svakodnevna pojava, sa očiglednim ciljem da se Srbi proteraju iz pokrajine, na šta je Beograd nebrojano puta skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice i eskalaciju situacije na terenu, što se nažalost i dogodilo 24. septembra.

“Jedini izvor svih problema i nestabilnosti na Kosovu i Metohiji predstavlja Aljbin Kurti svojom politikom provokacija, jednostranih akcija, arbitrarnim hapšenjem naših sunarodnika, nelegitimnim akcijama njegove specijalne policije koja nema šta da traži na severu ni po jednom sporazmu”, rekao je Petković.

Petković je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj zemlji, istovremeno zahvalivši na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine u borbi Srbije za zaštitu svojih državnih i nacionalnih intresa na Kosovu i Metohiji, naglasivši da će Srbija ostati jednako pouzdan prijatelj i partner Kine, negujući čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda.

1 COMMENT

  1. Kosovo nije visa tema na Zapadu. Sad je Izrael tema. Nije vise ni rat u Ukrajini toliko bitan. Daj spasavajmo dugu ruku Amerike= Izrael i Zapadu lojalne Zidove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here