Skandal: Srpski ansambl ne može u Švajcarsku

0

Kome smeta njihovo umeće: Ansambl Venac
 

Direktorka ansambla Snežana Jovanović kaže da su problemi s vizom počeli pre više od mesec dana, a da su zaposleni u konzulatu u Prištini bili izuzetno neljubazni. Između ostalog, poručili su im da "ako imaju srpska dokumenta, idu u Beograd po vizu".

– Prvo sam se obratila ambasadi Švajcarske u Beogradu, ali su me oni uputili na Prištinu, jer radnici Venca imaju prebivalište na KiM. Kada sam se ambasadi, odnosno konzulu Švajcarske u Prištini obratila sa zahtevom za koletkivnu vizu nisu nam odobrili jer, tvrde, ne izdaju takve vize. Onda sam opet uputila molbu da nam zakažu termine za ceo kolektiv i poslala pozivno pismo od organizatora koncerta u Badenu ANI "Abrašević Ć", ali su nam odgovorili da nemaju slobodne termine.

 

Budući da smo dobili negativan odgovor, potražila sam pomoć od lokalne samouprave i došla do Kancelarije za zajednice (pri kabinetu premijera Kosova Hašima Tačija), gde je direktor Srbin. Nakon urgencije dobili smo termine da podnesemo zahteve za vize – priča Jovanovićeva.

 

Performans u Prištini

– Još uvek se nadamo da će se ambasada predomisliti i dati nam pozitivan odgovor. Ukoliko nam ne odobri vize, iz petnih žila ćemo se truditi da održimo performanas srpskih igara u Prištini, praćen konferencijom za medije – kaže Jovanovićeva.

Umetnici su na zakazani termin odneli sva dokumenta, ali su, dodaje ona, vraćeni sa šaltera jer konzulat ne prihvata potvrde srpskog PIO fonda.

– Prošlog ponedeljka u konzulat je pre podne otišla prva grupa radnika Venca, ali tamo nisu hteli da prihvate srpska dokumenta: izvod rođenih, izvod venčanih i potvrdu o zajednici domaćinstva. Posle podne je otišla druga grupa koja je uz srpski pasoš predala ista ta dokumenta, samo izdata od strane kosovskih institucija, ali su i njih vratili. Razlog je taj što niko od nas nema kosovski dokument o penzionim doprinosima (Trust Kosova), već samo izdat od srpskih institucija, a koji dokazuje da radnici Venca imaju uplaćne sve doprinose, penziono, zdravstveno, poreze – kaže Snežana Jovanović.

 

Rame uz Kolo

Ansambl Venac iz Gračanice je jedan od dva srpska nacionalna profesionalna ansambla narodnih igara i pesama čiji je osnivač Vlada Republike Srbije. Jedan ansambl (Kolo) ima sedište u Beogradu, a drugi (Venac) u Gračanici.
Venac čine profesionalni, omladinski i pet dečjih ansambala. Srbima sa KiM srpske pasoše izdaje koordinaciona uprava, i oni nisu obuhvaćeni bezviznim režimom.

U nameri da problem reši, ona je 28. oktobra ambasadi Švajcarske u Prištini poslala mejl, u kome se zahvaljuje za zakazane termine, naglašava da je koncert u Badenu humanitarnog karatkera, te da bi istom prilikom Venac proslavio jubilej od 50 godina rada baš u njihovoj zemlji. Takođe se detaljno objašnjava da radnici tog ansambla nisu budžetski korisnici Kosova, već da je Venac osnovala Vlada Srbije i da se finansiraju iz srpskog budžeta, pa samim tim ne mogu imati potvrde kosovskog penzionog fonda. Na taj mejl niko nije odgovorio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here