EPA-EFE/SAUL LOEB
Američke gimnastičarke pred Odborom za pravosuđe

Američka gimnastičarka Mekejla Maroni rekla je pred članovima Kongresa da su agenti Federalnog istražnog biroa lažirali njeno svedočenje i nisu pokrenuli istragu protiv bivšeg lekara nacionalnog gimnastičkog tima Lerija Nasara, iako im je prijavila da ju je seksualno zlostavljao.

Američke gimnastičarke Mekejla Maroni, Simon Bajls, Eli Rajsman i Megi Nikols svedočile su pred Odborom za pravosuđe koji istražuje način na koji je FBI vodio istragu protiv doktora Lerija Nasara.

Maroni je rekla da FBI, nakon što je u leto 2015. godine agentima ispričala svoju priču, nije pokrenuo slučaj, kao i da su 17 meseci kasnije, kada je slučaj dokumentovan, izneli potpuno lažne tvrdnje o onome što je rekla.

– Koja je svrha prijavljivanja zlostavljanja ako će naši agenti preuzeti na sebe da izveštaj zakopaju – upitala je Maroni.

Rekla je da je 2015. godine tri sata razgovarala telefonom sa agentima i ispričala im sve detalje svog slučaja, koje nije čula ni njena majka, uključujući opis seksualnog zlostavljanja koje je pretrpela za vreme Olimpijskih igara u Londonu 2012.

– Ne želim da neka mlada gimnastičarka ponovo prolazi kroz horor koji sam ja prolazila, kao i stotine drugih devojaka pre mene, zbog seksualnog zlostavljanja Larija Nasera. Želim da naglasim da je kriv Nasar ali i sistem koji ga je štitio – istakla je gimnastičarka.

I višestruka osvajačica zlatnih medalja na olimpijskim igrama Simon Bajls oštro je kritikovala američku reprezentaciju i FBI zato što su dopustili da Nasar zlostavlja nju i druge sportistkinje.

Direktor Biroa Kristofer Rej rekao je senatskom odboru da su postupci agenata koji su vodili istragu neoprostivi i objavio da jedan od tih agenata više ne radi.

Istraga protiv bivšeg lekara nacionalnog gimnastičkog tima Lerija Nasara je započela u julu 2015. godine pošto je predsednik nacionalnog gimnastičarskog saveza Stiven Peni prijavio optužbe za zlostavljanje kancelariji Federalnog istražnog biroa u Indijanapolisu.

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe otkrio je u julu ove godine loše vođenje istrage i seriju grešaka agenata. Objavio je da Ef-Bi-Aj, uprkos informacijama koje je dobio, godinu i po dana nije pokrenuo slučaj, a pogrešno je preneto i svedočenja gimnastičarki.

Leri Nasar je već proglašen krivim u tri odvojena slučaja i izrečena mu je zatvorska kazna od ukupno 175 godina. Procenjeno je da je seksualno zlostavljao stotine žena i devojčica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here