Tanjug
Foto: Ilustracija

Nastavnica veronauke iz jedne osnovne škole kod Rijeke dala je učenicima neobičan zadatak koji je počeo da se širi društvenim mrežama.

Ona je, naime, tražila od učenika da odgovore na pitanje zašto žele, odnosno ne žele da u vozu sede pored starijeg monaha s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Pitanje, podeljeno osmacima, bilo je ispisano na papiru, a hrvatski portal „Indeks“ piše da su se na spisku našli i „afrička žena koja prodaje proizvode od kože”, „Rom koji je tek izašao iz zatvora“, zatim „Indijka s jednogodišnjim detetom“, kao i „hrvatski tajkun“.

Među ponuđenim osobama su i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

– Ukrcavaš se u voz relaciji Zagreb-Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ spisak osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće… – počinje zadatak učiteljice veronauke koja je, kako se navodi, tražila od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli da putuju i tri osobe sa kojima nikako ne bi želeli da putuju.

Direktorka škole odakle je potekao zadatak Sandra Krpan upoznata je s nastavnim sadržajem i kaže da je zatražila izjavu nastavnice veronauke.

​Rekla je da je sadržaj zadatka ocenjen neprimerenim iako, kako navodi, nastavnica tvrdi da je zadatak postavila da bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima.

Dodaje da se škola na čijem je čelu apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

O svemu će, kako je najavila, obavestiti i Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju.

2 COMMENTS

  1. Radi se o EU projektu PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja.

    Analiza predrasuda i u kurikulumu Vjeronauka
    Na stranici PRACTICE projekta, moguće je pronaći i ogledni primjer vježbe EURO-RAIL A LA CARTE. U oglednom primjeru, također se kao nepoželjan putnik nudi srpski vojnik iz Bosne, zatim poljska prostitutka iz Berlina, Rom nedavno izašao iz zatvora, mladi HIV pozitivan umjetnik, itd.

  2. kakav je bio odgovor ucenika na ova pitanj to ste zaboravili da objavite
    licno mislim da su studenti pametniji od ove profesorke

    • Pametno! Ali, to nikad necemo saznati. Nikad niko ne objavljuje clanke o nekom dogadjaju kompletno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here