Tanjug/AP
Huan Gvaido

Londonski viši sud priznao je lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za „vršioca dužnosti predsednika“ Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u banci Engleske. Portparolka Rusije Marija Zaharova smatra skandaloznom ovu odluku.

– Ova odluka je skandalozna. Koliko se može razumeti iz izjave vrhovnog sudije Najdžela Tira, londonski sud nije čak ni pokušao da da pravnu ocenu zahteva Gvaida, već je samo pratio stav britanskog izvršne vlasti koja je ranije proglasila Gvaida za predsednika Venecuele – a „dva predsednika Venecuele ne mogu postojati“. Očigledno je da nezavisnost britanskih sudova funkcioniše samo dok se stavovi sudova poklapaju sa mišljenjima Vlade – dodala je ona.

Ranije je Vrhovni sud Londona priznao Huana Gvaida za predsednika gore navedene južnoameričke države, faktički lišivši Vladu aktuelnog predsednika Nikolasa Madura prava da raspolaže sa zlatnim rezervama koje se čuvaju u Banci Engleske. Odluka je doneta tokom razmatranja žalbe Centralne banke Venecuele koja je tražila da joj se vrate zlatne poluge u vrednosti od oko milijardu dolara koje se čuvaju u Londonu.

8 KOMENTARA

  1. Време је да се објави званично,има ли Србија злата у страним банкама и колико?Време је да се и то наше злато врати и чува код нас

  2. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro početkom ove godine dozvolio da Huan Guavido odputuje u London, Pariz Brisel i Vašington. Venecuelanski državni Sud i Državno javni tužioc je izdao naređenje da Huan Guvaido nesme izaći iz kućnog pritvora a u opšte da putuje u gore pomenute države i gradove. I pored Toga Huan Guvaido je slobodno i bez straha došao na glavni Internacionalni Aerodrom kroz sve policiske kontrole seo u Avion i doputvao u Evropu i Vašington i Niko mu ništa nije smeo pitati. Huan Gvaido se vratio ponovo u Venecuelu kad je on hteo. Znači da neko u smoj vladi Nikole madura dozvoljava neprijatelju venecuele da se šeta gde god Huan Gvaidi zaželi. Koji je razlog da ga nesklone državne vlasti i da je Huan Gvaido jednostavno nestao to mi nije jasno?

  3. Ovo je toliko smešno jer je očigledno da je nekolicina njih, pored Engleske, podelila ovo zlato „na ravne časti“.

  4. JA KOJI STE VI DOLE NAVEDENI LJUDI??? PA PRESEDNIK VENECVELE JE TOTALNO UNISTIO VENECVELU I NJEGOV NAROD A VI GA BRANITE. MALTE NE CITAV SVET MU OKRENU LEDJA OSIM KUBE I JOS NEKI ZEMALJA. NE MOG SVATITI STA VI PISETE.

  5. I naš zlato su konfikovali na ime pomoći koji su nam slali.Od te pomoći videsmo samo njihove bombardere kako bombarduju Beograd.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime