pixabay.com

Usled zatvaranja škola i obdaništva od sredine marta do sredine maja, zbog pandemije koronavirusa, mnogo roditelja u Austriji provelo je više vremena učeći i čuvajući svoju decu, a to nije koštalo samo njihove živce, već mnogo radnih sati, a tako i BDP, izračunala je organizacija „Agenda Austrija”.

Ekonomsti su izračunali da je ukupno 121 miliona produktivnih radnih sati oko 600.000 roditelja „otišlo” na čuvanje svoje dece ispod 15 godina.

To je, kako navode, skoro 12 odsto svih radnih sati koji bi u normalnih uslovima u tom periodu bili odrađeni.

„Agenda Austrija” je izračunala i da to odgovara gubitku od oko 7,2 milijardi evra, ili 1,8 odsto BDP-a.

Ukoliko tokom godine bude došlo do daljeg zatvaranja škola onda bi po nedelji bilo izgubljeno oko 15 miliona radnih sati ili 900 miliona evra, navode eksperti.

Zatavaranja škola ima, ocenjuje „Agenda Austrija”, i dugoročne posledice po decu, jer su izgubili čitav jedan semestar u svom obrazovanju.

Autori studije ukazuju da je zadatak vlade da bude pripremljena za negativan scenario novog zatvaranja škola, dodajući da je tokom leta trebalo sprovesti pripreme i tehničko opremanje đaka i nastavnika, te postići dogovor o jedinstvenom softveru za nastavak nastave na daljinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here