Škola srpskog u tri grada

Z. Mirković - Vesti
0
Z. Mirković
Uskoro ponovo u klupama: Učenici Prosvjetine škole

Posle letnje pauze odbor SPKD Prosvjeta ponovo pokreće projekte i aktivnosti u Beču i širom Austrije.

Ovih dana ponovo je počeo upis u Prosvjetinu Školu srpskog jezika, a nastava će krenuti 29. septembra u svim srpskim crkvama u Beču, Lincu i Sankt Peltenu.

Svečanost povodom početka nove školske godine biće održana 6. oktobra u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču.

Zainteresovani roditelji mogu prijaviti decu mejlom na office@prosvjeta.at
ili na broj telefona +43 667 77 11 255, kao i u crkvama.

– Ovo je najbolja mogućnost da naša deca u Austriji nauče svoj jezik i bolje upoznaju svoju kulturu i tradiciju. I ove godine za projekat vlada veliko interesovanje, a imamo i veliku podršku naših građana, Crkve i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu – ističe Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjeta u Austriji.

Prosvjetina tradicionalna tribina “Susreti razgovori” obećava nove važne teme i kvalitetne i atraktivne goste, a prva tribina posle letnje pauze biće održana 14. septembra u prostorijama Sabornog hrama Svetog Save u 3. bečkom okrugu, kada će gost biti književnik Miloš Janković.

Mijalković s ponosom najavljuje organizovanje studijsko-pokloničkog putovanja u Jerusalim i Svetu zemlju, za koje ima još nekoliko slobodnih mesta.

Termin studijskog putovanja je od 28. oktobra do 4. novembra, a okvirna ruta je Jerusalim sa svetinjama, Vitlejem, Gora Tavor, Kana, reka Jordan, Jerihon, Jafa, Mrtvo more, kao i još značajnih svetinja u tom regionu.

U cenu puta uključeni su: let Beč – Tel Aviv – Beč, smeštaj i hrana u hotelu blizu Starog grada u Jerusalimu na bazi polupansiona i kompletni prevoz autobusom u Svetoj zemlji, sa vodičem.

U planu su posete svim najvećim svetinjama koje poklonici obilaze!

Ukoliko neko želi da putuje sa Prosvjetom može se prijaviti na officeŽprosvjeta.at sa naznakom “Za Jerusalim 2019”, ili telefon: +43 667 77 11 255

– Svim ovim aktivnostima, ali i na druge načine Prosvjeta nastavlja borbu za bolji i ravnopravniji status Srba u Austriji, kao i za priznanje srpskog jezika koji, da podsetimo, u ovoj zemlji nije zvanično priznat, već se za njega koristi politički nametnuti takozvani bosansko-hrvatsko-srpski (BHS govor) – istakao je Mijalković.

Mali hor na ruskom festu

Prosvjeta sarađuje i sa drugim organizacijama i građanima pa će tako u dogovoru sa Ambasadom Rusije u Austriji, Ruskom crkvom u Beču i opštinom Landštrase 15. septembra biti deo rusko-austrijskog festivala Strassenfest in Jauresgasse.

– Očekuju nas lepi nastupi Malog hora Prosvjete i drugih muzičara, kulinarski specijaliteti koje će pripremiti kuvari iz Semendrije i drugo. Prosvjeta će aktivno učestvovati i na zajedničkim Danima Srbije i Srpske u Austriji – navodi Mijalković.