pixabay.com

Škole širom Austrije mogle bi ipak da otvore svoja vrata za đake od 25. januara, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja. Međutim, u školama se neće raditi punim kapacitetom, već će razredi biti podeljeni i nastava će se držati po smenama.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman rekao je da će se sprovesti postepeno otvaranje škola, uz uzimanje u obzir regionalni epidemiološki razvoj. Za sada je plan da se ne vraćaju samo osnovci u škole, već i đaci viših razreda koji su od jesenjeg raspusta na onlajn nastavi, koji bi, prema Fasmanu, trebalo barem jedan deo vremena ponovo da provedu u školskim klupama.

– Nažalost, aktuelno vreme je veoma nesigurno i zato još postoji određena neizvesnost oko odluka. Ali 25. januar je siguran – naglasio je najpre Fasman, da bi potom ukazao da, ako usledi opšte zaključavanje, škole, naravno ne mogu biti izuzete.

Da bi sve proteklo bezbedno planirano je i da se đacima i nastavnicima ponudi dobrovoljno, besplatno, testiranje jednom nedeljno. Ti testovi, kako je predviđeno, biće na raspolaganju već od ovog ponedeljka u školama. Osnovci testove na koronu treba da obave kod kuće, dok će ostali đaci testiranje sprovesti u školi.

Ukoliko se sprovede povratak u školske kupe 25. januara, to bi značilo da bi đaci u Beču i Donjoj Austriji samo nedelju dana išli u školu, pošto su od 1. februara na jednonedeljnom semestarskom raspustu. U drugim pokrajinama raspust počinje nedelju, odnosno dve nedelje kasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here