A. Đurić
Učesnici akademije sa učiteljicom Ksenijom Maričić

I u parohiji Sv. velikomučenika Georgija u Kopenhagenu svečano je proslavljen Sveti Sava. U prepunoj crkvi naroda i dece, liturgiju su služili protojerej Aleksandar Samardžić, parohijski sveštenik i protosinđel Metodije Lazić, penzionisani sveštenik koji već 43 godine služi Bogu i narodu pravoslavnom u Skandinaviji.

Kako je Sveti Sava i školska slava, neizostavno je u crkvi bilo puno dece, a učenici Srpske škole iz Kopenhagena upriličili su Svetosavsku akademiju. Oni su na divan način, pokazali roditeljima i brojnim parohijanima, da u školi vredno uče i neguju srpski jezik, ćirilicu i svetosavsku tradiciju uz pomoć nastavnice Ksenije Maričić.

Kolo srpskih sestara je učesnicima Svetosavske akademije i ostaloj deci podelila poklon-paketiće.

Kao posebno iznenađenje za mnoge prisutne, ove godine je na kraju programa nastupio i folklor najmlađih članova KUD-a Opanak iz Kopenhagena. Mališani su se u svom prvom nastupu predstavili koreografijom i pesmom “Divna, Divna…”

Za kraj programa nastupio je i prvi ansambl ovog kulturno-umetničkog društva iz Kopenhagena. A proslava velikog srpskog praznika nastavljena je dobrim raspoloženjem i bogatom trpezom. Ovogodišnji domaćini slave bili su Marija i Kosta Stanić, a kumstvo za narednu godinu preuzela je Zdenka Tanović.

Izvor:
T. Barbulović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here