Tanjug/AP
Tenkovi "leopard"

Skoro polovina Nemaca se protivi slanju nemačkih tenkova u Ukrajinu, pokazala je anketa sprovedena za novinsku agenciju dpa.

Prema istraživanju agencije “JuGov”, 45 odsto ispitanika protivi se isporuci nemačkih tenkova “Leopard 2” u Ukrajinu, dok je samo 33 odsto podržalo taj potez, a 22 odsto je odbilo da odgovori.

Što se tiče partijskih preferencija, isporuka oružja Ukrajini ima najsnažniju podršku među glasačima stranke Zeleni čak 50 odsto, dok je 25 odsto protiv.

Glasači iz dve druge stranke vladajuće koalicije radije se protive nego podržavaju slanje tenkova u Ukrajinu i to u odnosu 41 odsto prema 40 odsto među glasačima Socijaldemokratske partije i 42 naspram 33 odsto među glasačima Slobodne demokratske partije.

Isporuka oružja Ukrajini ima najmanju podršku među opozicionim biračima, sa 43 odsto protiv i 38 odsto “za” među biračima CDU/CSU, 52 odsto protiv i 32 odsto “za” među glasačima Levice, a 76 odsto protiv i samo 13 odsto “za” među biračima Alternative za Nemačku.

Tokom proteklih nekoliko meseci, njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Berlin delovati zajedno sa svojim saveznicima umesto da preduzima jednostrane akcije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here