Pixabay
Ilustracija

Uprkos tome što je ogromna većina odrasle populacije Islanda vakcinisana, glavni epidemiolog Torolfur Gudnason izjavio je da ne može isključiti da bi nedavno ponovo uvedena ograničenja zbog Covida 19 mogla trajati i do 15 godina.

– To se može dogoditi, niko ne zna šta budućnost nosi. To smo sve vreme govorili, da u ovome nema predvidljivosti – rekao je on za list „Morgunbladid“.
Torolfur Gudnason je naglasio da epidemija Covida 19 neće prestati u ovoj zemlji sve dok ne prestane u celom svetu.
On je takođe priznao da je zaštita vakcine protiv infekcije niža, tvrdeći da je odbrana od teških bolesti i dalje procenjena na 90 odsto.
Islandske vlasti su 26. juna odlučile da uklone sva ograničenja što je navelo medije širom sveta da ga proglase zemljom koja je pobedila korona virus. U to vreme nijedan slučaj Covida 19 nije registrovan nekoliko nedelja, a od decembra prošle godine nije bilo smrtnih slučajeva. U isto vreme, velika većina odrasle populacije Islanda je vakcinisana, a udeo vakcinisanih starijih od 50 godina bio je blizu sto odsto.

Međutim, Island je od tada zadesio brzi porast obolelih od delta soja, sa velikim procentom novih infekcija među potpuno vakcinisanim. Ove nedelje je širenje zaraze dostiglo najviši nivo do sada, sa 131 slučajem dnevno.

Novi talas infekcija primorao je islandske vlasti da ponovo uvedu ograničenja, poput upotrebe maski u zatvorenom prostoru.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je Island kao „narandžast“ u svom najnovijem izveštaju o globalnoj epidemiološkoj situaciji. „Morgunbladid“ je ranije ove nedelje izvestio da bi Island mogao da se klasifikuje kao „crveni“ u svetlu nedavnog povećanja stope obolevanja od Covida 19, koja je ove nedelje prešla 200 obolelih na 100.000 ljudi.

Do sada je na Islandu, zemlji od oko 330.000 stanovnika, zabeleženo 7.676 slučajeva zaraze i 30 preminulih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime