Škotska: Prva prednost pristalica nezavisnosti

0

Prvi put u prednosti: Aleks Salmond u kampanji za nezavisnost Škotske
 

Iako se razlika od dva procentna poena može računati u marginu greške koje ispitivači priznaju ti rezultati znatno povećavaju neizvesnost uoči referenduma 18. septembra, i daju ozbiljne šanse Nacionalnoj partiji škotskog premijera Aleksa salmonda.

 

Unionisti grupe "Bolje zajedno", koji podržavaju ostanak Škotske u okviru Velike Britanije, mesecima su bili u znatnoj prednosti u anketama, ali razlika sa grupom koja želi nezavisnost se znatno smanjila u ispitivanjima javnog mnjenja poslednjih dana.

 

Po rečima Alistera Darlinga, direktora kampanje "Bolje zajedno" najnovija anketa pokazuje da će referendum "biti veoma tesan".

"Radujemo se toj bici", dodao je on.

 

Raste podrška nezavisnosti Škotske

 

"To nije bitka Engleske, to je bitka Škotske, za decu Škotske i za njihove unuke i buduće generacije. Pobedićemo tu bitku", rekao je on.

 

Izvršni direktor kampanje za nezavisnosti Bler Dženkins zatražio je od svojih pristalica da ostanu usredsređeni na cilj i ukazao da iako ova anketa pokazuje da su neznatno u prednosti, druge ankete pokazuju da "treba ostvariti još napretka da bi pobedili".

 

Sandej tajms takođe piše da kraljica Elizabeta Druga jako pažljivo prati referendum i zatražila je da je o tome dnevno izveštavaju.

 

Oštra televizijska debata uoči referenduma u Škotoskoj

 

Velike britanske stranke, uključujući i konzervativce premijera Dejvida Kamerona treba da otkriju plan prenosa ovlašćenja na Škotsku.

 

Pre mesec dana, anketa iste agencije objavljena 7. avgusta dala je 61 odsto glasova protivnicima nezavisnosti i 39 odsto onima koji su za nezavisnost, što je razlika od 22 procentna poena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here