Youtube/Dragan Trifunovic Helivideo
Praznik za oči: Uvac, kraljevstvo beloglavog supa

Pandemija korona virusa preplašila je planetu, a doktori širom sveta već sada preporučuju ljudima da ove godine planiraju odmor bliže kući i da izbegavaju prepune plaže i mesta sa puno ljudi. To je prilika da malo bolje upoznamo Srbiju koja je, iako nema more, prepuna skrivenih prirodnih lepota za koje mnogi možda nisu ni čuli.

Najpopularnija i najposećenija mesta u Srbiji su svakako Kopaonik, Zlatibor, Sokobanja, ali osim njih naša zemlja ima i te kako šta da ponudi. Tu je mnogo malih prirodnih rajeva koji mogu biti idealno mesto da ovog leta, posle naporne izolacije u borbi sa koronom, uživate i opustite dušu i telo.

Da li ste znali da ukoliko želite da vidite Veliki kanjon ne morate čak u daleku Ameriku, jer i mi imamo jedan sličan njemu?

Crvena zemlja i crvene stene klisure Temštice neobično podsećaju na one u Velikom kanjonu, zbog čega biser na jugoistoku Srbije često nazivaju njegovim dvojnikom ili mali Kolorado.

Ova atrakcija nadomak sela Topli Do idealna je za sve one koji žele odmor u netaknutoj prirodi.

Kao iz bajke

Podjednako zanimljivi i primamljivi su i Rosomački lonci ili kanjon reke Rosomače, skrivenih na Staroj planini. Zbog svojih slojevitih ivica i proširenja sa virovima kanjon podseća na kotlove i lonce, pa odatle i potiče njegov naziv. Ako ste već tu, predlog je i da posetite Crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka, koja se nalazi nedaleko od ovih prirodnih lepota.

I kad ste već u okolini Pirota, možete obići i izletište Vrelo, koje je idealno za odmor i rekreaciju.

Ukoliko vas put nanese na jug Srbije, a još ste i ljubitelj paprika, svakako bi trebalo da svratite u Donju Lokošnicu, pravo malo kraljevstvo tog povrća. U ovom seocetu nadomak Leskovca videćete kuće koje umesto fasada imaju nizove crvenih parika koje ih prekrivaju.

Za one koji bi da uživaju u čistom i svežem vazduhu i žuboru planinskih potoka idealna je Vrmdža, malo mesto u podnožju planine Rtanj, koje godinama privlači ljude. Njegova prednost je i što se nalazi blizu Sokobanje.

Verovatno ste posetili Resavsku pećinu, ali možda niste znali da se u njenoj blizini krije jedan od najlepših vodopada u ovom delu Evrope – Prskalo. Zbog nesvakidašnje igre vode i krečnjaka za njega kažu i da je jedna od najneobičnijih pojava na Kučaju.

Vodeni grad

Ako volite skrovita čarobna mesta reka Godina je pravi izbor. Pravo ime ove reke je Vrelo, ali je zbog dužine od tačno 365 metara dobila nezvanično ime Godina. To je bistra rečica koja se sa svojim vodopadom uliva u reku Drinu.

Za ljubitelje sela maleno mestašce Vlasi, kraj Pirota, pravi je izbor za ovo leto. Netaknuta priroda i čist vazduh će vas očarati.

Ukoliko želite da uživate u miru i tišini srednjovekovni vodeni grad, najstarija vojvođanska tvrđava Bač, takođe je pun pogodak.

Spisku idealnih destinacija za uživanje u Srbiji svakako treba dodati i dragulj prirode Krupajsko vrelo. Ova oaza u podnožju planine Beljanice, u istočnoj Srbiji smatra se pravim remek-delom prirode.

Kad ste već tamo posetite i Lazarev kanjon, koji važi za najlepši u istočnoj Srbiji. Neverovatna flora i fauna ovog kanjona ostaviće vas bez daha.

Pogled sa Molitve

U atrakcije koje se moraju posetiti uvršteno je i kraljevstvo beloglavog supa – kanjon Uvac.

Rezervat krije Ledenu pećinu u čijim je podzemnim galerijama priroda stvorila retko viđene ukrase, duge po petnaestak metara, često prošarane crvenkastim i plavičastim nijansama.

Ova pećina pravi je skriveni biser, jer se do nje može doći samo čamcem preko Uvačkog jezera, a onda metalnim stepenicama uz strmu obalu. Temperatura u njoj je stalno osam stepeni i leti i zimi, zbog čega je i nazvana Ledena pećina. Turisti kroz nju kreću se kao rudari uz lampe sa zaštitnim šlemovima.

Dok ste na Uvcu možete posetiti i vidikovac Molitva. Pešačka staza do uređenog vidikovca sa drvenom platformom vodi kroz krševite predele nestvarne lepote. Sve vreme pogled će vam biti prikovan na prelepe meandre reke Uvac.

Čari Tupavice

Mnogi smatraju da je vodopad Tupavica najlepši u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Dojkinci na Staroj Planini, na 1.050 metara nadmorske visine. Neverovatno čista i hladna voda pada sa visine od oko 15 metara preko stena crvene boje.

Do sela je kvalitetan asfaltni put, a do vodopada treba ići makadamom nekoliko kilometara. Najbolji period za obilazak ovog vodopada je proleće, ili jesen ako nije bila sušna godina.

Reka maskira vrelo

Reka Gradac je poznata kao jedna od najčistijih reka u Srbiji. Interesantno je da se na njoj nalaze dva vrela. Prvo se zove Zelenci i dobija vodu od sedam izvora koji su raspoređeni na oko stotinak metara od leve obale reke. Drugo vrelo Kolovrat nalazi se samo 250 metara nizvodno, na desnoj obali. Kolovrat možete videti samo ukoliko vam rečni tok to dozvoljava, jer Gradac ume jačim tokom da maskira ovo vrelo.