pixabay.com

Sedam godina zaredom Melburn je prema istraživanju lista Ekonomist zauzimao prvo mesto na svetu u konkurenciji najpoželjnijih gradova za život. Tako je bilo sve do 2018. te i naredne godine, prvo mesto je među 140 svetskih gradova preuzeo Beč, a Melburn je čuvao drugu poziciju. U prvih deset najpoželjnijih gradova za život našla su se još dva australijska grada, Sidnej i Adelajd.

Zbog pandemije korone i nemogućnosti da se prikupe svi pokazatelji neophodni za ovo istraživanje, Ekonomist je krajem jula objavio saopštenje da će istraživanje “Globalni indeks poželjnosti života 2020”, biti odloženo do kraja godine.

Istraživanje rangira 140 gradova u pet širokih kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura. Melburn je 2019. godini imao 95 od mogućih 100 indeksnih poena za stabilnost. Za zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu svih 100, a za kulturu i životnu sredinu 98,5 poena. Ukupan broj poena za uslove života iznosio je 98,4.

Postavlja se pitanje šta Melburn može da očekuje ove godine? Nakon uvođenja 3. stepena karantina početkom jula, zatim policijskog časa 2. avgusta, uz donedavno ograničenje kretanja od svega sat vremena napolju (trenutno dva), Melburn bi se teško mogao okarakterisati kao grad poželjan za život.

Posebno kada se pogledaju poslednje slike ili video-zapisi hapšenja ljudi na ulicama Melburna i kako se policija brutalno obračunava sa protestantima i ostalim građanima.

Uz to, već mesecima nema kulturnih i sportskih dešavanja, deca i studenti ne mogu da pohađaju škole i fakultete, ne samo da je zabranjeno napuštanje države, nego ne postoji mogućnost da neko iz Melburna ode na izlet u okolinu već mesecima.

Da sve bude još gore, ovako će biti najkraće do kraja godine. Zato će biti zanimljivo videti kako će se grad ovog puta kotirati pre svega u kategorijama kulture, obrazovanja i infrastrukture.

Iako je do sada za zdravstvenu zaštitu Melburn osvajao svih 100 poena, pitanje je kakvu će ocenu dobiti sada, kada je od 723 osobe umrle od posledica korone, čak 75 odsto preminulo u domovima za stare, zbog nebrige i nestručnosti osoblja u vreme pandemije.

Pored ekonomske recesije u Australiji, Melburn je na ekonomskom planu naročito pogođen i ograničenjima koja su nametnuta zbog pandemije. Mračne prognoze govore da će prestonica Viktorije godišnje gubiti čak 79.000 radnih mesta, a sve ovo ukazuje na to da će za Melburn u 2020. godini teško moći da kaže ono što je važilo do sada.

Pre svega neće važiti ocena da u Melburnu “ima malo izazova za životni standard, ako ih uopšte ima” – što je referenca koju su dobijali gradovi koji su imali između 80 i 100 indeksnih poena.

U kojoj meri će mnogobrojne budžetske subvencije, kako na saveznom tako i na državnom nivou, moći da promene situaciju, ostaje da se vidi do kraja godine, kada Ekonomistova lista najpoželjnijih gradova bude objavljena.

Za ugostitelje 300 miliona dolara

Posle rekordnog paketa pomoći od tri milijarde dolara, Vlada Viktorije najavila je i program finansiranja u iznosu od 290 miliona dolara za podršku pojedincima i firmama u Melburnu, najviše pogođenim pandemijom virusa korona.

Novac je namenjen ugostiteljima za posluživanje na otvorenom, za finansiranje događaja koji će zadovoljavati bezbednosne “kovid standarde”, kao i novu infrastrukturu kroz partnerstvo sa vlastima grada Melburna. Po ugledu na Njujork i London, brojni parking prostori, ulice i prolazi u gradu će se zatvoriti kako bi se omogućilo da restorani postave stolove na otvorenom.

Novo žarište u Halamu

Nadležni u Viktoriji objavili su u ponedeljak da Melburn ima novo korona-žarište. Iako je broj novozaraženih tog dana pao na svega 35, državne vlasti upozorile su da predgrađa Halam i Nari Voren na jugoistoku grada predstvljaju potencijalnu opasnost i u toku je istraga o povezanosti slučajeva dve afganistanske porodice u kojima je otkriveno devet inficiranih osoba.

Glavni zdravstveni zvaničnik Viktorije Bret Saton pozvao je sve koji žive na teritoriji opštine Kejsi i osete i najmanji simptom da se odmah jave na testiranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here