Skupština Srbije o socijalnom osiguranju

0

Usvajanje Zakona o centralnom registu obaveznog socijalnog osiguranja trebalo da poboljša naplatu obaveznog socijalnog osiguranja i reši probleme iz oblasti socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja, rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

 

Nove promene trebalo bi da poboljšaju naplatu socijalnog osiguranja: Slobodan Milosavljević

 

Ustavnovljavanje centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja je deo ukupnih reformi te oblasti, čiji je cilj unapređenje efikasnosti sistema. Procedura za ostvarivanje prava iz oblasti obaveznog socijalnog osiguranja biti kraća i jednostavnija, rekao je Milosavljević.

Obrazlažući u Skupštini predloženi zakon, Milosavljević je rekao da bi zakonom trebalo da bude uspostavljena jedinstvena baza podataka obaveznog socijalnog osiguranja koja će, kako je naveo, omogućiti da nesavesni poslodavci koji izbegavaju plaćenje doprinosa budu brzo identifikovani.

 

Očekuje da će funkcionisanje registra u punom obimu početi nakasnije do 31. decembra 2012. godine do kada će biti doneti svi podzakonski akti koji će omogućiti tehničke uslove za formiranje jedinstvene baze podataka, rekao je Milosavljević.

 

"Realno je očekivati da će centralni registar početi da radi i pre tog roka", naveo je ministar i dodao da do tada treba urediti procedure vezane za prijavu, jedinstveni broj, preuzimanje podataka i njihovo čuvanje i zaštitu, kao i obrazac poreske prijave za obrazac obaveznog socijalnog osiguranja.

 

 Zamenik predsednika poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević pitao je ministra telekomunikacija Jasnu Matić koji su stručnjaci učestvovali u izradi studije o opravdanosti prodaje Telekoma i kakvi su rezultati analize efekata prodaje takvih kompanija u susednim zemljama.

U raspravi o izmenama Zakona o poštanskim uslugama, poslanici Socijalističke partije Srbije i PUPS-a naveli su da neovlašćeni poštanski operatori u Novom Sadu i Beogradu direktno štete javnom preduzeću PTT Srbija i republičkom budžetu, da se stvara nelojalna konkurencija u toj oblasti.

 

Markićević je istakao da su zbog strateškog značaja telekomunikacioni operatori u vlasništvu države u mnogim zemljama, i pitao za razloge višestrukog poskupljenja pretplate za fiksnu telefoniju.

 

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta upitala je zašto se prodaje Telekom i ocenila da to nije dobar posao za državu i građane Srbije.

 

"Lako je rasprodati sve što ima neku cenu, ali je teško ponovo vratiti tako nešto ili stvoriti nešto iste ili veće vrednosti", rekla je Radeta i pozvala Vladu da ne prodaje, kako je navela, nešto što "niko normalan ne bi prodao".

 

Poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš rekao je da se ta stranka zalaže za privatizaciju ali ne za ad hok privatizacije i upitao da li će sa prodajom Telekoma biti privatizovani i telekomunikacioni kanali. Maraš je dodao da je to resurs koji ne bi smeo da bude privatizovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here