Tanjug

Dom omladine u Beogradu ovog vikenda podario je svojim posetiocima slatko uživanje. Festival poslastica i slatkiša “Sladak život” obradovao je sladokusce i uveo ih u carstvo dobrog ukusa.

Prvi put u našoj prestonici Festival “Sladak život” otvorio je vrata hedonistima. Velika ponuda raznih slatkiša privukla je mnogobrojne posetioce, a poslastica je bilo za sve uzraste.

– Zadovoljni smo prvim danom festivala, prisutan je veliki broj dece sa roditeljima, a takođe smo zadovoljni što su došli i stari, tj. “velika deca” što bi rekla jedna pesma. Za sada sve teče po planu. Očekujem da dođe još više posetilaca i ovom prilikom ih pozivam. Mislim da je veoma značajno da otkriju neke proizvode, slatke stvari koje nisu dostupne u maloprodajama. Prisutni su izlagači iz Novog Sada, Sombora, Beograda, Prizrena, a tu su i izlagači iz Pariza – rekao je za Vestionline Srba Jovanović, jedan od organizatora.

Slatki raj mirisao je na bakine kolače, čokoladu, cimet, vanilu i sve najlepše mirise koji dolaze iz kuhinje.

Holom Doma omladine potekla je reka ljudi u potrazi za slatkim uživanjem. Razdragani i veseli, probali su najrazličitije ukuse domaćih torti, sladoleda, pralina, čokolada…

– Festival je dobro organizovan, ima dosta proizvoda koje nismo imali prilike da probamo u Beogradu. Zaista je dobra manifestacija koju treba s vremena na vreme ponavljati jer imamo nešto drugačije, nešto novo da probamo u odnosu na standardno. Najviše mi se dopadaju čokoladni proizvodi – kaže Bojana Vranešević.

Izlagači su se potrudili da gostima ponude najbolje iz svoje radionice. Na šarenim štandovima bilo je svega. Tradicionalne ruske kape, puslice, breskvice, urmašice, baklave… Torte od kojih vam krene voda na usta…

Na štandu džemova i namaza, svoje kulinarsko umeće s ponosom predstavlja Katarina Jovanović, koja u sopstvenoj radionici priprema neobične domaće pekmeze.

– Zanat sam ukrala od bake, a proizvodnjom džemova počela sam da se bavim pre dve godine, koliko mi je i trebalo da osmislim jedinstveni recept za tri vrste namaza – džem od borovnice sa lavandom, niskokalorični džem od bundeve u ceđenom soku od pomorandže i pekmez od šljive sa mentom. Proizvodi su specifičnog ukusa, namenjeni svim ljubiteljima slatkiša, ali i onima koji praktikuju zdrav život – objašnjava naša sagovornica.

Neobične kombinacije čokoladnih đakonija privukle su prisutne da probaju komade čokolade sa roze biberom, lavandom, makom i limunom, baklave sa kokosom, jagode sa orasima i bademom ali i orahe prelivene karamelom i himalajskom solju..

Ipak, ima i onih koji su na sajam slatkiša došli da pazare isključivo čokoladne deserte tradicionalnog ukusa.

– U kupovinu sam došao sa porodicom, jer ovakvi skupovi uvek imaju neku toplu atmosferu. Organizatori su uspeli da stvore praznični osećaj jer su slatkiši svuda oko nas, a izlagači su prijatni što nas prosto mami da sve probamo. Mi smo jednostavna porodica koja voli dobru staru čokoladu, a danas smo ovde da bi kupili praline – ističe Nikola Đorđević, jedan od posetilaca.

Dom omladine ovog vikenda se pretvorio u slatku kuću, a festival “Sladak život” traje i sutra do 21 čas.

Ukusi starog Prizrena 

Na stolu koji krasi štrikani milje poređani su internacionalni kolači spremljeni na tradicionalan način. Kolači starog Prizrena odišu nekim prošlim vremenom. Njihov ponos predstavljaju trileće, kadaif i urmašice napravljene po porodičnoj recepturi s puno ljubavi.  

Čokolada za hedoniste

U neobične proizvode ove manifestacije spada i interesantna čokolada koja se služi samo uz viski. Zbog svoje jedinstvene namene privukla je pažnju velikog broja ljudi, a oni koji su je probali uz viski kažu da zlatna tekućina ima sasvim drugačiji ukus. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here