K. Marković
Obnavljanje svetih zapisa na starom hrastu

Svetom arhijerejskom liturgijom vernici najveće srpske crkvene parohije Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou obeležili su hramovnu slavu. Tokom službe koju je vodio episkop Australijsko-novozelandski Siluan obavljena je i tradicionalna litija oko hrama, obnovljeni su zapisi na starom hrastovom drvetu koje se nalazi u crkvenoj porti, a zatim je i osvećen slavski kolač.

Na liturgiji su sasluživali arhimandrit Petar Radulović, arhijerejski zamenik, starešina hrama protonamesnik Aleksandar Savić i jerej Dejan Milošević, mitronosni protojerej dr Mihailo Protopopov iz ruske pravoslavne crkve, protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić, protojerej-stavrofor Milorad Lončar, jereji Bojan Vlajić i Milić Rakić, te više đakona među kojima su bili protođakon Petar Mrakić, đakon Dragan Rajčević, đakon dr Nebojša Tumara i drugi.

Kako tradicija nalaže

U prigodnoj besedi episkop Siluan je, između ostalog, istakao značaj žrtve zaštitnika ove parohije Svetog arhiđakona Stefana. Po završetku ovog obreda formirana je litija, koja je uz pevanje tropara Božića i hrama otišla do starog hrasta, na kraju crkvene porte, gde je episkop obnovio zapis.

Vernici u hramu Svetog arhiđakona Stefana

Po završetku molitvenog dela, vernici su prešli u crkvenu salu gde je poslužen slavski ručak.

Domaćini

Domaćin ovogodišnje slave bio je Milan Bukva sa porodicom, a primivši četvrtinu slavskog kolača lepog običaja za narednu godinu prihvatio se Alen Topić sa porodicom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here