D. Pašić
Parohijani se okupili oko slavskog kolača

U najstarijem austrijskom gradu, Ensu, parohija Srpske pravoslavne crkve posvećena Prenosu moštiju Svetog Save na Vračar, obeležila je krsnu slavu. Kumovala je familija Gavrilović, koja inače živi u Altenmarktu, gradiću koji je udaljen više od 80 kilometara od Ensa.

Protoprezviter Ljubomir Bolić je zahvalio kumovima na nesebičnom trudu oko pripreme slave i ručka za parohijane. On je služio liturgiju sa đakonima Nikolom i Nemanjom uz pojanje parohijskog hora. Sveštenik je u besedi istakao koliko je važno da se obeleži slava.

– Crkva je temelj porodice, pa zato je i crkvena slava podjednako važna jer se svi okupljamo u Božjem hramu. Prethodne dve godine nije bilo mogućnosti da proslavimo krsnu slavu, ali evo ovog puta smo opet zajedno i zato sam posebno ponosan što vas vidim na okupu. Hvala svima, pogotovo kumovima koji su pokazali ne samo odanost svojoj Crkvi, nego i ljubav i poštovanje – pohvalio je Bolić prisutne i sa radošću istakao da će kumovi sledeće godine biti članovi familije Vučković.

Posle lomljenja slavskog kolača organizovan je ručak u parohijskoj sali. Potom je usledilo i druženje parohijana uz muziku.

Pomoć domu u Višegradu

Sveštenik Bolić je pozvao vernike da pomognu humanitarnu akciju koju je crkva iz Ensu pokrenula i koja je nemenjena Domu za zaštitu ženske dece i omladine u Višegradu. Delatnost doma je zbrinjavanje umereno, teže i teško mentalno zaostalih lica, višestruko ometenih u razvoju i obolelih od autizma. U njemu se nalaze 182 ženske osobe koje žive u teškim uslovima, pa je Bolić zamolio sve koji su u mogućnosti da daju pomoć najviše u higijenskim sredstvima. Oko 10. juna biće uručena prikupljena pomoć, a svi koji su u mogućnosti mogu lično da se obrate svešteniku Boliću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here