Vesti
Kapela u srpskom manastiru u Talongu

U nedelju, 4. decembra, Misionarska parohija Vavedenja Presvete Bogorodice u Jangu, u Novom Južnom Velsu, proslavila je slavu.

Kako je prošle godine zbog državnih ograničenja tokom kovid-krize slava obeležena u manastiru Pokrova presvete Bogorodice u Talongu, odlučeno je da se i ove godine služba održi u istoj svetinji.

Svetu liturgiju je služio, preko 40 vernika pričestio i slavski kolač presekao, protojerej – stavrofor Ilija Dragosavljević, administrator Misionarske parohije u Jangu.

Obeležavanju slave je prisustvovalo stotinak vernika iz Sidneja, Vulongonga, Kanbere i drugih gradova, uključujući i zajednicu iz Janga, gradića domaćina.

Domaćica slave bila je Vukica Stanojčić, koja je četvrtinu kolača predala slavarki za iduću godinu, Ruži Miličić iz Kanbere.

Prota Ilija tokom liturgije
Obrtanje slavskog kolača
Gosti na slavi

Posle verskog obreda usledilo je slavsko posluženje, ručak i lepo druženje svih prisutnih.

I ove godine, Srpska pravoslavna crkva i vernici širom Australije svečano su obeležili 4. decembra, praznik Vavedenje presvete Bogorodice, u narodu poznato i kao Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica.

Ovaj praznik spada u jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika, i jedan od pet najvećih praznika posvećenih Bogorodici.

Vavedenje se slavi kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane. Vavedenje je krsna slava u mnogim srpskim porodicama, kao i slava manastira Hilandar.

Kako je proteklo slavlje u našem manastiru u Talongu dočaraće priložene fotografije Lepe Pavlović, verne čitateljke „Vesti“ iz Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here