Z. Vicelarević
Prepun hram: Kolač lomili Saša Ćelić i otac Turkić

Na Tominu nedelju, vernici pri hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu, proslavili su hramovnu slavu Vaskrsenja Gospodnjeg. Liturgiju je služio vladika Jovan uz sasluženje sveštenstva Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt. Kumovi slave bili su članovi porodice Ćelić iz Frankfurta, Saša, Tanja, Luka, Ana i Sara. U porti hrama su postavljeni stolovi i klupe gde je verni narod proslavio uz bogatu trpezu.

Vladika humski Jovan, vikar episkopa Grigorija, čestitao je slavu hrama vernom narodu i sveštenstvu hrama Vaskrsenja Hristovog, a za “Vesti” je rekao da je zadovoljan što se okupilo toliko naroda da proslavi slavu.

Uvek pomagali hram: Porodica Ćelić sa vladikom Jovanom i sveštenstvom

– Zadovoljan sam brojem vernika, međutim trudim se koliko je to u mojoj mogućnosti da kada su u pitanju vernici nikad ne mislimo u brojevima. Lepo je kad dođe mnogo vernika, ali brojnost nije ono što je najprimarnije, ali nas veliki broj vernika raduje.

Saša Ćelić ističe da je za njegovu porodicu velika čast što su dobili blagoslov oca Simona Turkića da ove godine budu kumovi hramovne slave.

Miroslav, Teodora i Nikola Kondić

– Srećni smo i zbog prisustva vladike Jovana u našem hramu. Supruga i ja imamo troje dece i od malih nogu su vezani za našu pravoslavnu veru i crkvu. Od kupovine hrama na Galusu smo pomagali koliko smo mogli i danas smo imali čast da budemo kumovi – rekao nam je Saša Ćelić.

– Danas smo imali zaista veličanstven dan. Proslavili smo našu slavu i praznik Svetog Vasilija Ostroškog na nedelju antipasije, Tominu nedelju. Mnogo je naroda i dobroga raspoloženja, sve je sveto i čestito. Vladika Jovan nas je udostojio svojim dolaskom. Zahvalni smo porodici Ćelić na kumstvu, a naredne godine imaćemo dva kuma, to su porodica Marka Tomića iz Riselshajma i porodica Zorana Markovića iz Ginshajma. Naš crkveni hor “Vasilije Ostroški” je proslavio svoju slavu i imendan, a Dalila Đenić je poslednji put dirigovala našim horom. U tu čast je hor izveo “Pobednu pesmu” vladike Nikolaja Žičkog. Bili su ovde učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku koji su organizovali takmičenje u farbanju uskršnjih jaja. Imali smo i predivno krštenje Jovana Gvozdenovića, sina Mirjane i Milovana Gvozdenovića, koga je krstio vladika Jovan – ispričao nam je otac Simon Turkić.

Puna porta: Druženje posle liturgije

Miroslav Kondić je sa ćerkom Teodorom i sinom Nikolom iz Frankfurta došao da proslavi hramovnu slavu:

Vladika Jovan je krstio imenjaka

– Lepo je videti da se u velikom broju okupimo i proslavimo slavu našeg hrama. Prilika je da se zbližimo i budemo još više zajedno i kad se slavi. Bili smo jutros na liturgiji koju je služio vladika Jovan i bilo je divno saslušati njegovu besedu – rekao nam je Miroslav Kondić.

Srećni: Porodice Nikolovski i Šiljak

Vaskov imendan

Vasko, Kristina, Elena i Angel Nikolovski su došli sa prijateljima Oljom Januzović, Mihajlom Šiljak i njihovom decom, Larom i Andrijom Šiljak.

– Došli smo da proslavimo slavu i moj imendan, jer nosim ime Svetog Vasilija Ostroškog. Zakasnili smo za liturgiju, ali smo čuli da je bilo baš lepo. Došli smo sa decom i vidimo da su oni baš srećni jer ima puno mališana sa kojima mogu da se igraju. Lepo je sve uređeno i organizacija je za svaku pohvalu. Kada su deca srećna onda smo i mi roditelji srećni – kaže nam Vasko Nikolovski, koji je poreklom iz Ohrida.

Učesnici takmičenja u farbanju jaja sa nastavnicama

Maštoviti mališani

Dopunska škola na srpskom jeziku u Hesenu je organizovala takmičenje u farbanju jaja.

– Danas proslavljamo hramovnu slavu i okupili smo se na takmičenju u farbanju jaja. Dobrodošla su bila sva deca na ovom takmičenju i ona koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ona koja će tek da budu naši učenici, a imaju dar i želela su da pokažu svoju kreativnost. Pripremili smo diplome i specijalne nagrade. Diplomu za najlepše uskršnje jaje dobila je Vasilija Bojković, a diplomu za najmlađeg učesnika Marina Marković. Za najkreativnije uskršnje jaje diplomu su dobile Nina i Ana Milenković, za najveselije jaje Lea Spasojević, a specijalne nagrade su dobili Irina Alavanja i David Tešić.

Rado pomogli: Srbi za Srbe proslavili svoju slavu

Radili i slavili

Sveti Vasilije Ostroški je slava i Humanitarne organizacije Srbi za Srbe svuda gde god da je ta organizacija aktivna. Članovi HO Srbi za Srbe su pored velikog humanitarnog rada poznati i kao vredni momci i devojke i u Frankfurtu su slavu proslavili radno:

– Crkvena bratija u Frankfurtu nas je zamolila da se priključimo u organizaciji hramovne slave, da pomognemo oko proslave što smo naravno sa velikim zadovoljstvom prihvatili. Ujedno smo proslavili našu slavu Sveti Vasilije Ostroški radno i uz druženje – rekao nam je Miroslav Resanović, član HO Srbi za Srbe.

Zajedno radili pet godina: Dalila Đenić odlazi u Keln

Rastanak sa Dalilom

Dalila Đenić, dirigentkinja Hora “Vasilje Ostroški” je zbog selidbe u Keln, poslednji put držala dirigentsku palicu ispred svoga hora.

– Bila sam pet godina na čelu našeg crkvenog hora. Žao mi je što odlazim iz hora i iz Frankfurta, ali sam srećna što me put vodi dalje. Uvek je teško završiti jedan deo života. Imali smo puno lepih momenata, ponekad i teških, ali lepih, kao prava porodica. Sigurno ću se priključiti crkvenom horu u Kelnu, onoliko koliko mi obaveze budu dozvoljavale. Mom horu i budućoj dirigentkinji Mariji Milosavljević želim da i dalje sa radošću pevaju na liturgijama, da se još više i mladih i starijih priključe horu i da zajedno ukrašavaju liturgije svojim pevanjem – rekla je Dalila, koja karijeru nastavlja u horu TV stanice NjDR.

O vaskrsenju duše

Vladika Jovan je veče pre slave održao predavanje u hramu o knjizi “O čudima sazdanim na traumama”.

– Knjiga koja je dostupna u našoj eparhiji je prevedena sa grčkog jezika na srpski. Govorili smo šire o našoj sveopštoj ljudskoj situaciji, traumatizovanosti u različitim kontekstima i o mogućnosti isceljenja blagodaću Duha svetoga, odnosno o mogućnosti vaskrsenja duše kroz preobražaj u Hristu duhom svetim već u ovom životu – rekao nam je vladika Jovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here