Privatna arhiva
Služba u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog

Brojni Srbi u Lincu i okolini proslavili su Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan, jednu od najčešćih slava u našem narodu. I ove godine virus korona ograničio je broj gostiju, pa je većina familija slavila u krugu porodice, kako bi se ispoštovala tradicija, ali i sačuvalo zdravlje najbližih.

– I ove godine virus nam je omeo da kao ranije proslavimo Aranđelovdan, ali važno je da smo živi i zdravi. To je najbitnije, pogotovo kada govorimo o deci, pa se nadamo da ćemo već od sledeće godine moći opet da se okupljamo u neograničenom broju – optimista je Brano Radović.

Brano je rodom iz Negotina, a sa suprugom i sinom došao je da osvešta slavski kolač u hramu, pa zajedno sa ukućanima pohitao na slavski ručak.

Posle redovne nedeljne liturgije u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog protojerej Dragan Mićić je poručio da vernici i pored uvođenja mera kretanja u Austriji mogu da obavljaju svoje duhovne potrebe. Crkva će kao i do sada biti otvorena, a prilikom bogosluženja neophodno je nositi maske. Potom je usledilo osveštanje slavskog kolača brojnih vernika koji slave Aranđelovdan.

U pripremi monografija

Počela je priprema monografije “Srpska pravoslavna crkvena opština u Lincu 1969-2021”, koja će predstavljati ilustrovani pregled istorije Srba pre svega u parohiji u Lincu, ali i u Austriji. Pomenuto reprezentativno izdanje će sadržati više od 300 fotografija visokog kvaliteta, koje su načinili renomirani autori i koje uključuju i brojnu arhivsku građu. Povodom rada na monografiji u Lincu su boravili Srđan Ercegan, urednik i dugogodišnji kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima i novinarka Gordana Gašović. Monografija bi trebalo da bude objavljena u prvoj polovini sledeće godine.