Slepi sportista stopom do Londona

0

Slepi Zrenjaninac Slavoljub Epifanić namerava da sredinom avgusta otputuje u London. Na put će ići sa svojim prijateljem Aleksandrom Solomunom, stopirajući. U video-klipu Epifanić je objasnio da ovim podvigom želi da dokaže sebi da kao slepa osoba može da uradi tako nešto, ali i da razbije predrasude da slepi nisu sposobni za takve avanture.
– Oslepeo sam u 31. godini, ali sam shvatio da i život u mraku može biti lep – kaže Epifanić, koji se u mladosti bavio sportom. – Dve godine sam bio državni prvak Jugoslavije u kung-fuu. Kad sam oslepeo počeo sam da treniram ninđicu, radi bolje koordinacije pokreta i kondicije. Učestvujem na takmičenjima slepih u atletici, bacanju koplja, kugle, diska i u plivanju.
Epifanić je svojim sugrađanima poznat i po penjanju na Musalu, najviši vrh Balkana. On je ujedno i prva slepa osoba koja se popela na najviši vrh planine Rtanj.
– Počeo sam i da planinarim i savladavam vrhove, ali i da proširujem svoje mogućnosti – rekao je Epifanić.
Aleksandar Solomun objasnio je da i sam često zaboravi da je njegov prijatelj slep.
– On nije dozvolio slepilu da ga porazi i to je bio način na koji je on porazio slepilo – poručio je Solomun.
Ovaj dvojac namerava da do Londona stigne stopirajući preko Budimpešte, Beča, južne Nemačke i severne Francuske. Trenutno su u potrazi za sponzorima projekta, a više informacija nude na internet stranici njhitecaneroad.com. Materijal koji budu snimili tokom puta iskoristiće za pravljenje dokumentarca "Put belog štapa".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here