Tanjug
Vojska Republike Srpske

Načelnik opštine Teslić i bivši borac Vojske Republike Srpske, Milan Miličević čestitao je saborcima 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske.

Uz vojničku fotografiju iz ratnih dana, Miličević je napisao da se borci nalaze na marginama, a da uslovi da bi se ostvarila jednokratna pomoć od svega 100 KM predstavlja “poniženje bez presedana”.

“Ko stoji iza toga, nije iznenađenje. Nadam se da će RS i borci koji su je stvorili u budućnosti biti mnogo više cijenjeni. Dragi saborci, srećan vam Dan VRS”, napisao je Miličević na Tviteru.

Kroz VRS je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske (VRS).

VRS je bila oružana sila Republike Srpske i osnovana je pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

VRS sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata vršila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here