EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake za svoju slobodu, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji i istakao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji pod žestokim udarom, a situacija najsloženija u poslednje 24 godine.

Srbija će, kako je naveo, gledati da čuva mir, ali neće dozvoliti dalje maltretiranje srpskog naroda na KiM.

Prebijanje dece

– Srbija će uvek biti kriva, stvari su dovedene do kraja, razgovarao sam sa očajnim predstavnicima Srba, oni bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Sasvim sam siguran da će oni i u narednom periodu imati aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji, na Vidovdan se sve vidi, kako se kaže, i tada će Srbi, siguran sam preduzimati svoje korake za svoju slobodu u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama – rekao je i istakao da je besmislen razgovor sa Kurtijem dok ne pusti uhapšene Srbe.

Što se zvaničnog Beograda tiče, kako je naveo, “više nikoga nećemo obaveštavati ništa sem o podizanju i spuštanju borbene gotovosti i obaveza koje prema NATO-u i koje ćemo da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244”.

Srbija je, prema njegovim rečima, dala sve od sebe da se sačuva mir.

– Koliko god se trudili da budemo ozbiljan partner evropskim silama nikad nas tako nisu posmatrali, uvek smo mi bili krivci makar i nemali nikakvu krivicu – naveo je predsednik Srbije.

Osvrnuo se i na napad tzv. kosovske policije, koja je napala decu, brata i sestru, Daru i Kristijana, brata i sestru, u selu Žitkovac kod Zvečana. Rekao je da su deca nasilno zaustavljena i da su Kristijana udarali nogama po telu i oborili na zemlju, držali ga u klečećem stavu, dok su Daru vukli po zemlji.

– Kada je došla njihova majka Marija, sa kojom sam razgovarao i koja je sva uplakana bila, zatekla je kako joj sina na kolenima drže na zemlji, ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala. Zamislite, deca od 15 i 17 godina imala su kape i vozila kvad, pa su mislili da su to opasni teroristi i rešili da se obračunaju sa decom kao u filmovima – kaže on.

Hibridni rat

Ponovio je da od početka godine nijedan Albanac nije ubijen ni ranjen, dok nema istrage po pitanju pucanja na Dragišu Galjka, a uhapšeni i isprebijani Petrović i Obrenović su i dalje u pritvoru. Podsetio je da je pripadnik KBS Azem Kurtaj upucao braću Stefana i Miloša Stojanovića na Badnji dan i tobože je u kućnom pritvoru, a de fakto na slobodi.

– Kurti ima podršku nekih zemalja Zapada da kreira kriminalnu situaciju i maltretira građane srpske zajednice. Na KiM su upucali šestoricu Srba i niko nije pritvoren, Euleks kaže da pomno prati situaciju, a ne prati ništa sem da Srbi budu proterani, dok se za hapšenje trojice Albanaca preti se posredno i direktno Srbiji – kazao je i dodao da je povodom tog hapšenja upućen predlog da pripadnici MUP budu poligrafski ispitani i da tako svetska javnost bude obaveštena o istini.

On je naglasio da se vodi hibridni rat protivi Srbije, a zapadne zemlje dopuštaju upucavanje i maltretiranje Srba.

– Sve je dozvoljeno Kurtiju, a šta god mi uradili i konstruktivni bili suštinski nam nikad neće pomoći, jer oni smatraju da je Kosovo suverena teritorija – rekao je predsednik.

Istakao je da je situacija najsloženija u poslednjih 24 godine i da je naš narod pod žestokim udarom.

– Znam koliko smo mali u odnosu na NATO i da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam svestan koliko je naš narod ugrožen. Pred nama je mnogo strateških odluka u narednih nekoliko dana, gledaćemo da čuvamo mir, ali nećemo dozvoliti dalje maltretiranje i ugrožavanje života srpskog naroda, sve smo uradili i dali od sebe – rekao je Vučić i dodao da će razgovarati kad i drugi budu spremni da razgovaraju.

Taktička odluka

Aleksandar Vučić je rekao da će odlučiti da li će ići na sastanak u Brisel povodom situacije na KiM.

– Besmislen je takav razgovor, pošto nema nikakvog smisla jer se svaki krizni dijalog odnosi na ajde Vučiću negde nešto popusti i uradi. Nemam gde da popuštam dalje, uradio bih to po milioniti put, ali nemam gde, nemam šta više da popustim i tačka. Besmislen je taj razgovor, a da li ću da se pojavim ili ne, da li da im dam tu priliku ili ne o tome ću da odlučim, to će da bude naša taktička odluka – naveo je Vučić.

Osloboditi nevine

Predsednik je objasnio da su barikade krenule zbog maltretiranja i šikaniranja srpskog naroda i da su provokacije protiv Srba na dnevnom nivou protiv našeg naroda.

– Nemojte maltretirati ljude po Bistričkom mostu i drugim mestima i ne ubijajte ih više. Tražimo da pustite sve nevine Srbe – kaže on.

Istakao je i da vojska Srbije nikad nije prelazila administrativnu liniju.

– Ako budu prelazili, bićete obavešteni kako sam rekao komandantu KFOR. Iako je u budućnosti budu prelazili, neće se vraćati – kaže Vučić.