youtube.com
Slobodan Milošević

“Da se rodio i treći brat Milošević, koje bi nacionalnosti bio?”, upitao je Stane Dolanc Slobodana Miloševića na jednom svečarskom okupljanju u CK SKJ. Dolanc je aludirao na okolnost da je on bio visoki partijski funkcioner u Srbiji, a brat Borislav beše šef Međunarodne komisije na federalnom nivou, kao crnogorski kadar! 

– Sigurno ne bi bio Slovenac! – glasio je munjeviti odgovor Slobodana Miloševića, koji je izazvao opšti smeh prisutnih.

A mlađi Milošević, sa kojim se autor ove knjige Đuro Zagorac, tada prvi put pozdravio, delovao je, kako ga opisuje, snažno i samouvereno, što je pokazivao i njegov pomenuti odgovor. Tom prilikom, imao je i čuvenu cigaru “Havanu”, što je inače bio manir Josipa Broza.

Srbin iz Crne Gore

– Borislav Milošević, poznatiji više kao Bora, važio je za pouzdanog analitičara zbivanja na međunarodnoj sceni. U diplomatsku službu ušao je tiho, a koliko se zna niko ga nije forsirao, piše Zagorac u knjizi “Slobodan Milošević – lične, političke i sudske drame”.

– Posle završenih studija, Borislav je jedno vreme radio u društveno-političkim organizacijama u Požarevcu. Stekao je opšte simpatije, ali se pouzdano zna da ga “baza” nije gurala. On je sam osetio da mora dalje. Važno mu je bilo pružanje prilike, a posle toga on osvaja i nadređene i podređene. Pre postavljanja na visoku partijsku dužnost, ovladao je diplomatskim manirima kao politički savetnik u Ambasadi u Moskvi.

Bora se legitimisao kao Srbin iz Crne Gore i Jugosloven. Posle donošenja Ustava 1974. godine, a naročito posle Titove smrti, to nije bilo dovoljno za opstajanje na određenoj funkciji, a o napredovanju nije moglo biti ni govora. Kako je on dospeo na crnogorsku? Rođen u Nikšiću, od roditelja čistokrvnih Crnogoraca – zar nije već dovoljno? Ta okolnost je bila značajna, ali ne i odlučujuća. Borislava je korenima privoleo Dobroslav Ćulafić, jedan od najistaknutijih crnogorskih kadrova u Federaciji. Takvo političko uporište i lične sposobnosti, odvele su ga pravo za ambasadora u Alžir.

Kada se vratio sa te funkcije, država koju je odlično predstavljao počela je da se raspada. Znajući za njegove kvalitete, crnogorske vlasti mu nude da dođe u Podgoricu. Njegova procena je bila dobra, ponudu je odbio, diplomatiju ostavio, vrativši se, u početku “malim”, privrednim poslovima. Zapošljava se u beogradskom Ineksu, doprinoseći da se firma ne raspadne. Moskva se i ovoga puta pokazala kao prava za njegovu ponovnu, ovog puta privrednu, afirmaciju?

Izvor:
Nada S. Jakšić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here