Z. Vicelarević
PRAZNIČNO: Žene u Hesenu

Inicijativa žena srpskog porekla pod nazivom Žene u Hesenu okupile su se proteklog vikenda u prestižnom restoranu Am Steinberg u Langenu, nedaleko od Frankfurta, kako bi obeležile i proslavile Božić i Novu godinu.

Inicijator Žena u Hesenu je Dijana Avdić, potpredsednica Parlamenta stranaca grada Frankirta i predsednica Centralnog saveta Srba Hesena.

Bolje upoznavanje

Ona je na početku proslave pozdravila sve dame, čestitala praznike i veče započela lepom vešću da je Parlament Nemačke (Bundestag) izglasao zakon o dvojnom državljanstvu, a koji stupa na snagu 1. aprila i za “Vesti” je kasnije rekla da je cilj bolje upoznavanje.

– Inicijativa žena postoji već dve godine i trenutno okupljamo oko stotinak žena iz Hesena srpskog porekla. Među nama su uglavnom žene koje su se ostvarile u visoko stručnim oblastima, pa tu imamo lekarke, advokatice, privrednice i tako dalje. Cilj ove inicijative žena je da se međusobno upoznaju, druže, umreže, podele informacije koje su bitne za sve naše sugrađane u ovom delu Nemačke – rekla je Avdićeva.

Podela paketića

– Ciljevi su i organizovanje humanitarnih akcija, a već smo učestvovale prošle godine u akciji pripreme i podele paketića za učenike Dopunske nastave na srpskom jeziku u našem hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Takođe smo održali i konferenciju žena na temu “Žene u politici, privredi i obrazovanju”. U međuvremenu smo imale više okupljanja, druženja i izleta, a jedan od takvih je bila plovidba brodom po Majni, što planiramo i ove godine. Prisutne su mlađe žene, srednjih godina, kao i starije žene, a u planu su nam, između ostalog, i mentorski programi. To su programi gde bi devojke koje su tek došle u Nemačku ili studentkinje dobile svoje mentore, one koje su ovde sa ogromnim iskustvom i to svoje iskustvo mogu da podele sa njima – zaključila je za naš list Dijana Avdić. Iako Inicijativa žena Hesena okuplja isključivo žene, na proslavi su se našla i dva predstavnika muškog roda. Pored reportera “Vesti”, na radnom zadatku bio je i Pero Križanović, pevač i muzičar, koji je odabranim pesmama razveselio dame na proslavi.

Slavica Frolih, Dušica Tošković i Mirjam Rozenvajn
Dijana Avdić pozdravila sve dame
Uživalo se u muzici Pere Križanovića
Članice inicijative na proslavi

Kulturne večeri

Među brojnim damama je bila i Ljiljana Đurović Urošević iz Langena koja je podsetila da je devedesetih godina prošlog veka već postojala slična inicijativa žena u Frankfurtu.

– U tadašnjim teškim vremenima koja su zahvatila sve naše narode u Jugoslaviji organizovali smo Inicijativu žena koja se tada bavila najviše organizovanjem humanitarnih akcija i slanjem humanitarne pomoći u područja zahvaćena ratom. Sećam se da su tada u našim redovima, između ostalih, bile Nada Gorović, Mirjana Vručkić, Ljiljana Vučić i mnoge druge. Pored humanitarnih akcija organizovali smo u kulturne večeri i mnogo toga. Imali smo podršku i od našeg konzulata. Nažalost, to je vremenom utihnulo i mnoge naše članice su se vratile na svoja ognjišta. Srećna sam i zadovoljna da se Inicijativa žena u Hesenu ponovo osnovala i da među njima ima mnogo mladih i uspešnih žena. Očekujem da će mnogo uraditi za našu srpsku zajednicu i želim im puno uspeha u tome, a mi ćemo da pomognemo koliko možemo – rekla nam je Ljiljana Đurović Urošević.

Ljiljana Đurović Urošević i Dijana Avdić

Dobra ideja

Slavica Frolih, Mirjam Rozenvajn i Dušica Tošković iz Frankfurta su od početka u Inicijativi žena. Slavica je za “Vesti” rekla da želi da inicijativa bude važan deo društva.

– Divna zamisao, dobra organizacija i dobra ideja za upoznavanje nas žena koje smo se ovde u Nemačkoj ostvarile u svojim poslovima iz raznih oblasti. Nadamo se da se još više proširimo i međusobno bolje upoznamo. Želimo da ova inicijativa žena bude jedna bitna i stabilna organizacija koja će pomoći našim ženama u Nemačkoj i celoj srpskoj zajednici – rekla je Slavica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here