Youtube/Министарство одбране и Војска Србије
Podvig građevinaca: Bolnica u Batajnici

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove na izgradnji nove bolnice za obolele od korona virusa u Vojnom kompleksu Zemun ekonomija u Batajnici i istakao da je ponosan na činjenicu da je za samo četiri meseca izgrađen velelepni objekat, nasušno potreban u ova teška vremena.

– Hoću da čestitam svim ljudima koji su radili na ovom projektu, radnicima, kompaniji Termomont, državi koja je smogla snage da ovo plati u najtežim mogućim uslovima kada je ceo svet u ekonomskoj krizi. Čekamo kao ozebli sunce da za sedam dana otvorimo makar ovaj deo sa 200 ležajeva intenzivne nege. A potom, za kratko vreme i deo sa još 500 ležajeva poluintenzivne nege. Kada prođe pandemija bolnicu ćemo koristiti za druge bolesnike kojima je potrebna intenzivna nega – rekao je predsednik Vučić i istakao da će samo u nove kovid-bolnice u Beogradu i Kruševcu država uložiti oko 60 miliona evra, a zatim i 30 miliona u opremu, što nisu mogle ni razvijene zemlje Zapada.

Ne pitamo za cenu

Predsednik Vučić kazao je da je Srbija u teškoj situaciji, jer je trenutno popunjeno 6.500 bolničkih ležajeva, a van kovid-sistema u Beogradu ostala je još samo Ortopedska klinika. On je istakao da je tog dana u Srbiji testirano 22.000 ljudi, i da će se ići i na 30.000. Međutim, upozorio je da to iscrpljuje laboratorijske i ljudske kapacitete, a da je reč i nepojmljivim troškovima.

– Izlaz iz ove situacije su masovno testiranje i vakcina. Mi ćemo se truditi da za mesec dana obezbedimo prve značajnije količine vakcina. Mi smo deo Kovaks plana EU i ako oni nabavljaju Fajzerove vakcine i mi ćemo. Ne pitamo koliko košta. Ako oni nabavljaju vakcine Moderne, i mi ćemo i opet nećemo pitati pošto je. Ali, Srbija razgovara i sa kineskim i ruskim partnerima i Britancima o njihovim vakcinama – rekao je predsednik.

Milion doza u decembru

Cilj je da se prvo nabavi milion doza do kraja godine, kako bi prvo bilo obezbeđeno 25.000 zdravstvenih radnika koji rade u kovid-sistemu pod strahovitim pritiskom. Predsednik je ukazao da su oni najizloženiji i da je njima najteže.

– Bukvalno su na ivici fizičke snage i moći, a 1.500 zdravstvenih radnika je zaraženo. Daćemo sve od sebe da obezbedimo vakcine za njih, pa za vojsku, policiju, ljude koji rade u rudarskim kopovima i obezbeđuju struju, u vodovodima, dakle komunalnim službama, da bi sve to moglo da funkcioniše. Žao mi je što čujem da je zbog korone van koloseka čak 80 ljudi koji su gradili ovu bolnicu, a dnevno ovde rade stotine radnika – rekao je predsednik Vučić.

Prvi primam vakcinu

Predsednik Vučić je rekao da će vakcinu primiti prvi, zajedno sa vojnicima.

Već sledećeg jutra Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar održali su sastanak sa predstavnicima Instituta za viursologiju, vakcine i serume Torlak, Instituta za javno zdravlje Srbije “Doktor Milan Jovanović Batut”, Agencije za lekove i RFZO. Jedina tema bila je hitna nabavka vakcina protiv virusa korona.

Posao za 2.400 medicinara

Predsednik Vučić istakao je da će nova bolnica u Batajnici biti naša najveća u kovid-sitemu. Takođe i da će batajnička i ista takva nova bolnica u Kruševcu, gde se završetak radova planira za 15. decembar, biti opremljene sa 420 respiratora sa manje invazivnom tehnologijom ventilacije koja pacijentima omogućava veću šansu za preživljavanje.

U bolnici u Zemunu radiće 1.500 zdravstvenih radnika, a u Kruševcu 900. U Batajnici će biti 550 kreveta intenzivne i oko 800 poluintenzivne nege na ukupno 18.000 kvadrata. Bolnica u Batajnici imaće i 700 parking mesta, a u toku su radovi na trećoj pristupnoj traci na Batajničkom putu, sa posebnim skretanjem.

Kiseonik naš nasušni

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je hospitalizovano 6.478 osoba, a na respiratorima je 225 pacijenata. Član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da u Beogradu dolazi do usporavanja virusa koji se prelio u Vojvodinu, centralnu i južnu kao i istočnu Srbiju, pa i na Kosmet. Kon je izjavio da je to sada prirodni tok, a da će se rezultati uvođenja oštrijih mera tek videti.

On je najavio mogućnost prelaska rada škola na onlajn nastavu u kratkom periodu, možda samo nedelju dana. Takođe i da zimski raspust počne ranije kako bi se izbeglo sudaranje korona virusa i gripa koji tek treba da stigne.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda rekao je da je u centrima za socijalni rad, prihvatilištima za odrasla i stara lica, kao i za decu bez roditeljskog staranja epidemijska situacija pod kontrolom. Uveden je smenski rad, što daje rezultate, a u pripremi su još dva prihvatilišta.

Osim Beograda, žarište pandemije je i u Kragujevcu, gde su u jednom trenutrku bila popunjena sva kiseonička mesta. Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović kaže da i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid- sistem, a da su obezbeđene dodatne količine kiseonika. On apeluje na građane da poštuju mere i da se jave lekaru na vreme.

– Poštujte mere svuda i na svakom mestu, brinite o sebi, o svom zdravlju i porodici. Ovo će da potraje, doći će i vakcine, ali će okupacija virusa trajati sigurno celo proleće, a možda i do leta – rekao je dr Sazdanović.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije obavljena su 423 pregleda, najviše od početka epidemije. Isto je u Nišu, gde direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da se samo u toj ustanovi dnevno obavi oko 600 pregleda.

– U aprilu je bilo oko 60 pregleda, u julu 100. Jasno je koliko je epidemija uzela maha – rekao je Jerkan.

Teško i u RS

U Republici Srpskoj za dan je testirano 1.045 osoba i pritom registrovano 417 slučajeva virusa korona, saopštio je Institut za javno zdravstvo RS. Najviše zaraženih je iz Banjaluke (104) i Bijeljine (60). Istog dana prijavljeno je 29 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 1.154, dok su pod zdravstvenim nadzorom 12.943 osobe.

Do sada je u RS potvrđeno 28.555 slučajeva virusa korona, a preminula je 941 osoba. Oporavile su se ukupno 13.804 osobe, a testirano ih je 129.007 lica.

Racija na žurke

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac rekao je da su nakon 18 časova, kada je na snagu stupila nova mera, svi lokali u Beogradu bili zatvoreni. Jedno su, po prijavi građana, komunalni milicajci zatvorili dve kladionice koje su radile oko 21 čas.

Divac je objasnio da se prvo proveravaju mesta gde ima najviše objekata, poput Beton hale, Knez Mihailove i ostalih ulica gde ima mnogo kafića i restorana. Tako je u petak otkriveno šest stanova koji se iznajmljuju po principu “stan na dan” za žurke. I u nedelju, na Dan žalosti zbog smrti patrijarha Irineja, otkrivena je žurka na kojoj kada nije poštovana ni mera o zabrani muzike, niti zabrana okupljanja više od pet osoba.

Divac je demantovao glasine da postoje “zaštićeni” kafići, diskoteke restorani i drugi objekti koji se ne kontrolišu