EPA/Martin Divisek
Novi predsednik Slovačke Peter Pelegrini

Kandidat vladajuće koalicije Peter Pelegrini pobedio je na predsedničkim izborima u Slovačkoj, a nakon pristiglih rezultata iz više od 90 posto biračkih okruga beleži podršku 55 posto građana izašlih na izbore.

Rezultati iz 92,9 posto okruga pokazali su da Pelegrini vodi ispred prozapadnog kandidata opozicije Ivana Korčoka, koji ima podršku 45 posto građana i koji je već priznao poraz i čestitao Pelegriniju na pobedi, prenosi Rojters.

Pelegrini (48) je dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, pa pobeda tako predstavlja podsticaj slovačkom premijeru u političkom zaokretu koji uključuje proruske stavove i planove o reformama krivičnog zakona i javne televizije, što povećava zabrinutost za slabljenje vladavine prava.

Fico je Pelegrinija ranije odabrao za premijera nakon što je bio prisiljen da odstupi usred javnih protesta protiv korupcije nakon ubistva istraživačkog novinara 2018. godine. Pelegrini se kasnije odvojio od Fica i osnovao sopstvenu stranku Hlas (Glas), liberalniju i bližu centru od Ficove populističke levičarske stranke SMER, ali zajedno sa Ficom i nacionalističkim SNS-om je formirao vladu prošlog oktobra.

I dalje snažno za EU i NATO

Slovački predsednici nemaju puno izvršnih ovlašćenja, ali mogu da ulože veto na zakone ili zatraže da se o njima izjasni ustavni sud. Predsednici nominuju članove ustavnog suda, što bi moglo biti važno u nadolazećim borbama što se tiče Ficovih reformi koje bi dramatično smanjile kazne za korupciju, napominje Rojters.

Pelegrini je u kampanji pokušao Korčoka da prikaže kao ratnog huškača zbog njegove podrške slanju oružja Ukrajini i rekao da bi on slovačke vojnike mogao da odvede u rat, što je Korčok poricao.

Pelegrini se smatra umerenijim od Fica, a ranije je izjavio da njegov izbor ne bi značio žurbu u promeni spoljne politike.

– Ne radi se o budućem smeru spoljne politike, ja sam takođe garancija, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti snažna članica EU i NATO – izjavio je.

Nezavisni Korčok, koji je iznenađujuće osvojio najviše glasova u prvom krugu pre dve nedelje, bio je izaslanik Slovačke u Evropskoj uniji i kasnije ambasador u SAD, pre nego što je preuzeo mesto ministra spoljnih poslova u vladama desnog centra od 2021. do 2022. godine.

Slovačka je u to vreme bila verni saveznik Ukrajine, obezbeđujući joj protivvazdušnu odbranu i borbene avione. Ficova vlada to je zaustavila po preuzimanju vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here