EPA/Igor Kupljenik

U slovenačkim bolnicama od danas će biti obustavljen prijem svih pacijenta osim suštinski važnih i hitnih slučajeva i obolelih od Covida19, propisano je dekretom koji je sinoć izdao ministar zdravstva Slovenije Tomaž Gantar s ciljem da se zdravstveni resursi usmere na borbu protiv epidemije koronavirusa.

Iako su Univerzitetski klinički centar Slovenije, najveća zdravstvena ustanova u zemlji i još nekoliko bolnica počeli da primenjuju ovu meru još pre nekoliko dana, dekretom se propisuje novi režim rada svim zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, prenela je agencija STA.

Onkološki pacijenti, trudnice, neonatologija i vakcinacije nisu obuhvaćeni novom merom slovenačkog ministarstva zdravstva, kao ni hitne intervencije za životno ugrožene pacijente.

U bolnicama će se od danas obavljati samo najhitnije, neodložne hiruške intervencije, a ministarstvo će na 14 dana vršiti procene da li ove mere moraju da ostanu na snazi ili ne.

U poslednja 24 sata u Sloveniji je registrovano skoro 2.000 novih Covid-19 pacijenata, 449 hospitalizovanih i 63 na intenzivnoj nezi, navodi se u zvaničnoj statistici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here